Zes arrestaties in België om mislukte aanslag Thalys

In Molenbeek werden vier huizen doorzocht. Bij de huiszoekingen zijn geen explosieven of wapens gevonden.

De twee Amerikaanse mariniers die in de trein aanwezig waren zouden het doorladen van een geweer hebben gehoord op een toilet.
De twee Amerikaanse mariniers die in de trein aanwezig waren zouden het doorladen van een geweer hebben gehoord op een toilet. Foto AFP / Philippe Huguen

Bij huiszoekingen in Brussel heeft de politie zes personen meegenomen voor verhoor in verband met de mislukte aanslag op de Thalys, meldt het Federaal Parket maandag. Op 21 augustus wisten twee Amerikaanse mariniers een bloedbad te voorkomen door een man te overmeesteren die een aanslag wilde plegen. Daarbij raakten drie mensen gewond.

In Molenbeek werden vier huizen doorzocht, in Haren één en in Sint-Lambrechts-Woluwe ook één. Bij de huiszoekingen werden geen explosieven of wapens gevonden. De onderzoeksrechter beslist later deze dag over de verdere aanhouding van de zes personen.

De man die de aanslag wilde plegen, een 26-jarige man van Marokkaanse komaf, stond zwaar bewapend met een kalasjnikov, een Colt-pistool, munitie en een stanleymes op het punt de aanval te openen op de honderden passagiers van de hogesnelheidstrein.

Op het moment van de schietpartij reed de Thalys zo’n 30 kilometer ten noorden van de Noord-Franse stad Arras. De trein is vervolgens naar Arras geleid, de dader werd toen opgepakt.

    • Marissa van Loon