Zeker 22 doden bij bomaanslagen Afghanistan

Er ontplofte een bom bij een minibusje en op een andere plaats ontplofte een bom op een markt.

De dader zat niet in het minibusje, maar stond ernaast.
De dader zat niet in het minibusje, maar stond ernaast. Foto Omar Sobhani / Reuters

Bij twee verschillende zelfmoordaanslagen in Afghanistan zijn maandag zeker 22 mensen om het leven gekomen. Tenminste 38 mensen raakten gewond, zo schrijft persbureau AP.

De eerste aanslag vond plaats in Kabul toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies bij een minibusje. Veertien mensen kwamen om het leven en acht personen raakten gewond. De aanslag is opgeëist door de Talibaan.

In het minibusje zaten volgens AP Nepalezen die voor een beveiligingsbedrijf werkten. Onder de gewonden zijn ook Afghaanse burgers die op straat liepen. In eerste instantie ging men ervan uit dat de personen in het busje ambtenaren van de Afghaanse overheid waren, maar dat bericht werd later ingetrokken.

De tweede aanslag vond plaats op een markt in de noordelijke provincie Badakhshan. Daar kwamen acht mensen om het leven en dertig personen raakten gewond.

Talibaan

De laatste keer dat Kabul werd getroffen door een aanslag was op 25 mei. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf toen tijdens de ochtendspits op naast een bus met rechtbankmedewerkers. Er vielen tien doden en ook toen zat de Talibaan achter de aanslag. Op 19 april vielen bij een zware explosie 64 doden en honderden gewonden; de aanslag werd toen ook opgeëist door de terreurbeweging.

Sinds eind mei heeft de Afghaanse Talibaan een nieuwe leider. Op 25 mei maakte een woordvoerder namens de beweging bekend dat Haibatullah Akhunzada, een geestelijke en rechter, de beweging gaat leiden. Dat de nieuwe leider geen militair is maar een geestelijke, hoeft zeker niet te betekenen dat er vrede ophanden is, zo zei NRC-correspondent Joeri Boom eerder.

    • Maarten Back