Welke nummers drie gaan er door?

EK Tijdens dit EK gaan ook de vier beste nummers drie door naar de volgende ronde. Het puzzelen kan beginnen.

In de Albanese hoofdstad Tirana werd de overwinning tegen Roemenië gevierd. Woensdag weet Albanië pas of het ook door is naar de achtste finales.
In de Albanese hoofdstad Tirana werd de overwinning tegen Roemenië gevierd. Woensdag weet Albanië pas of het ook door is naar de achtste finales. AFP

Michael O’Neill, oud-international voor Noord-Ierland, was financieel adviseur tot hij op een dag in de weerspiegeling van een etalageruit keek en dacht: “Dit ben jij niet. Ik wil weer het voetbal in.” Althans, dat is hoe het me beschreven werd door O’Neills land- en generatiegenoot Neil Lennon, de rossige Noord-Ier die onder meer bekend is van deze hilarische persconferentie als trainer van Celtic.

O’Neill, aldus Lennon, is een opzienbarende trainer die sinds dat moment voor de etalageruit twee fenomenale prestaties bewerkstelligde, door gedegen werk en “excellent man-management”. Hij bracht Shamrock Rovers als eerste club uit de Ierse geschiedenis in de groepsfase van een Europese clubcompetitie, vijf jaar later staat hij met Noord-Ierland op het EK, waarin hij met de overwinning op Oekraïne mag dromen van de tweede ronde.

Dit alles als inleiding voor een verhandeling over het ‘beste-nummers-drie’ algoritme waar we de komende dagen nog veel van gaan horen. Dat O’Neill handig is met cijfers, zal hem van pas komen, met Noord-Ierland als potentiële nummer drie van groep B met kansen op doortocht naar de laatste zestien. Want het wordt puzzelen.

De BBC legt het natuurlijk het beste uit wie nog kans maken. Alle begrip voor wie onderstaand helse schema even overslaat, het soort tabel dat al eens eerder tijdens het WK voor vrouwen in Canada afgelopen zomer in gebruik was. De Oranje Leeuwinnen waren overigens toen zo’n beste nummer drie.

Bron: footballseeding.com

Bron: footballseeding.com

De beste vier nummers drie uit de zes poules plaatsen zich, op dit EK met 24 landen, ook voor de achtste finales. Albanië is zondag, na de historisch eerste overwinning op een eindtoernooi, derde geëindigd met drie punten in poule A en een doelsaldo van -2. Ervan uitgaand dat Noord-Ierland (doelsaldo +1) morgenavond niks geks doet tegen Duitsland, gewoon verliest van de wereldkampioen en net als Albanië op drie punten blijft, dan is iedereen met vier punten in de andere poules dus in ieder geval door. Noord-Ierland, om Albanië er in ieder geval onder te houden, moet niet met meer dan drie doelpunten verschil van Duitsland verliezen, want dan wordt het lastig voor de ploeg van O’Neill.

Bent u er nog? De volgorde voor het bepalen van de beste nummers drie is dus eerst puntentotaal, daarna doelsaldo en daarna doelpunten vóór. Is dat allemaal gelijk, dan wordt gekeken Fair Play, gele en rode kaarten maar ook de meer juryachtige elementen als ‘positief spel’. Tot slot kan zelfs de UEFA-ranking van een land de doorslag geven.
Om binnen de poule te bepalen wie waar eindigt, geldt dat bij gelijk puntenaantal onderling resultaat het belangrijkste is. En zo blijft het tot de laatste groepswedstrijd ‘leuk’: wachten, rekenen, hopen. De horror. In dit filmpje wordt nog maar eens uitgelegd waarom 24 landen verschrikkelijk is voor het EK. Voorstanders kwamen eerder in NRC aan het woord.

Hoe dan ook, voorzichtige conclusie: UEFA importeerde met acht extra landen meer van hetzelfde, meer teams die aanvallend het verschil niet maken maar achterin prima uit de voeten kunnen. Met ruim tweederde van de groepsfase achter de rug en de helft van het totaal aantal wedstrijden gespeeld blijft het gemiddelde aantal doelpunten (1,85 per wedstrijd nu) flink achter bij eerdere edities. In de drie voorgaande EK’s net onder 2,5, in 2000 zelfs nog 2.74.

Maar natuurlijk zaten er juweeltjes bij.

    • Bart Hinke