Wederom aanhoudingen in Almere om vernieling bussen

Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om “oude incidenten die nu rond zijn”.

Lijnbussen op het centraal station van Almere.
Lijnbussen op het centraal station van Almere. Foto Remko de Waal / ANP

Een week nadat de politie twee minderjarige jongens aanhield na de busincidenten in Almere, zijn dit weekend weer twee mannen opgepakt. Volgens een woordvoerder van de politie gaat het om “oude incidenten die nu rond zijn”.

Een 18-jarige Almeerder werd afgelopen vrijdag aangehouden voor vernieling van een servicebus van Connexxion. In een servicebus worden geen passagiers vervoerd, maar rijden medewerkers van Service en Veiligheid van de busmaatschappij. Op 24 mei kreeg de Almeerder een boete voor zwartrijden, waarna hij de ruit van de bus vernielde. Hij snelde er vandoor, maar door het uitschrijven van de boete waren zijn gegevens al bekend. Maandag wordt hij voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Een kleine week eerder beledigde een 24-jarige stadsgenoot een medewerker van Connexxion. De man maakte zich uit de voeten en gooide een steen tegen de zijkant van het busje. De Almeerder werd vrijdag opgepakt en mocht een dag later, na verhoor, naar huis. Op een later tijdstip zal hij zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Steentjes naar de bussen

Het vorige weekend is het lijnbusvervoer in Almere geteisterd door dertig tot veertig jongeren die de bussen bekogelen met steentjes. De vervoerder schortte om die reden een aantal buslijnen tijdelijk op. Sinds de bekogelingen surveilleert de politie extra in de wijken en in de buurt van bushaltes. Ook burgemeester Franc Weerwind nam maatregelen. Binnen een week zou meer cameratoezicht in en buiten de bus gerealiseerd zijn. De losliggende stenen en grind langs busroutes is zo veel mogelijk verwijderd.

Het is voor de politie niet makkelijk jongeren aan te houden voor het bekogelen van de bussen.

“Omdat ze iedere keer op andere locaties en in wisselende samenstellingen opereren, is het voor ons lastig om ze aan te houden. Wij surveilleren daarom met extra agenten in de wijk en in de omgeving van de busbanen, zichtbaar en niet zichtbaar.”

    • Marissa van Loon