TA niet betaald door Russen na politieke verklaring

None

De coproducent van Song from Far Away in São Paulo heeft zijn achterstallige betaling van 56.000 euro aan Toneelgroep Amsterdam (TA) alsnog voldaan, sinds het verschijnen van het jaarverslag. Dat laat TA weten, nadat NRC vorige week berichtte dat het gezelschap 77.000 euro had afgeboekt vanwege onder andere wanbetalingen uit het buitenland. Directeur Ivo van Hove: „Een bedrag van 6500 euro is de enige niet betaalde rekening van een internationale voorstelling. We verwachten dat geld niet terug te krijgen.” Het gaat om het Baltic Festival in Sint-Petersburg (niet in Moskou, zoals het jaarverslag meldt). Op dat festival spraken Halina Reijn en Eelco Smits in 2013 na de voorstelling De Russen!, een verklaring uit waarin TA opriep om homo’s niet te vervolgen en de persvrijheid te eerbiedigen. Na dat festival is de directeur ontslagen. „Ik kan niet zeggen dat er een direct verband is”, zegt Van Hove, „maar de gevoeligheid is duidelijk.” Het lukt TA sindsdien niet om contact te krijgen met die nieuwe directie. (NRC)