‘VW steekt in VS 9 miljard in schikking dieselgate’

Volkswagen komt nog deze maand met een plan ter waarde van 10 miljard dollar (8,9 miljard euro) om in de Verenigde Staten van de fraude met dieselmotoren af te komen. Van het bedrag gaat 6,5 miljard dollar naar gedupeerde auto-eigenaren en 3,5 miljard naar misleide toezichthouders, aldus persbureau Bloomberg zondag.

In het plan hoeven de auto-eigenaren hun diesel niet te laten aanpassen; het Duitse concern koopt desgewenst hun auto’s terug. Volkswagen sjoemelde met dieselmotoren, die lang niet zo zuinig bleken als klanten werd voorgehouden.

Het leidde vorig najaar tot een groot schandaal met talrijke schadeclaims tot gevolg. VW wil de zaken schikken. Een probleem is dat de Amerikaanse toezichthouders en milieudiensten nog niet akkoord zijn met de door VW voorgestelde aanpassingen.

Onlangs maakte VW bekend zich meer te willen richten op het maken van elektrische auto’s en technieken als geautomatiseerd rijden. Daarmee wil topman Matthias Müller het schandaal achter zich laten.

Komende jaren wil Müller meer dan dertig elektrische modellen op de markt brengen, waarvan hij er tegen 2025 jaarlijks 3 miljoen verwacht te verkopen.

Een en ander moet deels bekostigd worden door bezuinigingen. Het VW-concern heeft met merken als Audi, Porsche, Seat, Skoda en Volkswagen meer dan 340 modellen. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt stopt het met zo’n veertig modellen. (ANP)