Vorig jaar recordaantal milieuactivisten vermoord

De meeste moorden vonden plaats in Brazilië.

Het lichaam van Berta Cáceres, een Hondurese milieauactiviste die dit jaar werd vermoord.
Het lichaam van Berta Cáceres, een Hondurese milieauactiviste die dit jaar werd vermoord. Foto Fernando Antonio/AP

In 2015 zijn er wereldwijd een recordaantal milieuactivisten vermoord. Dat staat in een maandag uitgekomen rapport van de Londense milieuorganisatie Global Witness. De organisatie telde er in totaal 185, dat is 60 procent meer dan het jaar ervoor.

Dat is het hoogste aantal moorden sinds Global Witness begon met het verzamelen van deze data in 2002. “Vorig jaar was het dodelijkste jaar voor voor milieu- en landbeschermers - mensen die zich inzetten om hun land, bos of rivier te redden”, staat het in rapport On Dangerous Ground.

Het werkelijke aantal vermoorde milieuactivisten ligt volgens Global Witness hoger. Zo vinden veel van de moorden onopgemerkt plaats in afgelegen dorpen of regenwouden. Het gevaarlijkste land voor milieubeschermers is Brazilië (50 doden), gevolgd door de Filipijnen (33).

De meeste moorden in Brazilië vinden plaats in staten rondom de Amazone. “Landbouwbedrijven, houtkapbedrijven en landeigenaren huren mensen in om lokale oppositie tegen hun projecten klein te krijgen”, staat in het rapport.

Inheemse bewoners

“Doordat de vraag naar producten zoals mineralen, hout en palmolie stijgt, roven regeringen, bedrijven en criminele bendes land zonder rekening te houden met de mensen die erop wonen”, zegt topman van Global Witness Billy Kyte in een verklaring. In veel gevallen gaat het om inheemse bewoners die zich verzetten tegen inname van hun land door bijvoorbeeld grootgrondbezitters.

In conflicten rondom mijnbouw (42), landbouw (20) en houtkap (15) vonden de meeste moorden plaats.

Een kaart van Global Witness met waar de doden plaatsvonden.

    • Guus Ritzen