Voortaan subsidie voor verregende festivals

Festivals die gebruikmaken van het fonds moeten het geleende geld later terugbetalen.

Bezoekers van Pinkpop zoeken beschutting tegen de regen.
Bezoekers van Pinkpop zoeken beschutting tegen de regen. Foto Marcel Hoorn/ANP

Festivalorganisaties die in de rode cijfers dreigen te raken als gevolg van slechte weersomstandigheden kunnen voortaan subsidie krijgen. Dat heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap maandag bekendgemaakt.

Met het Slecht Weer Fonds kunnen festivals gecompenseerd worden voor wegblijvende bezoekers en voor de extra maatregelen die moeten worden getroffen. Het bedrag moet later door de festivals worden terugbetaald.

Bussemaker maakt 500.000 euro vrij voor het fonds, dat openstaat voor alle kunstvormen die door het ministerie of door een van de rijkscultuurfondsen meerjarig worden gesubsidieerd. Het fonds is onderdeel van het Fonds Podiumkunsten.

Dit weekeinde veranderde het Best Kept Secret-festival in Hilvarenbeek door slechte weersomstandigheden nog in een grote modderpoel.

Eerder deze maand verregende ook het festival Pinkpop in Landgraaf. Dat leverde mooie plaatjes op. In België verliep vijf jaar geleden Pukkelpop minder onschuldig. Bij noodweer kwamen toen vijf mensen om het leven. Vorige week op het Duitse festival Rock am Ring raakten tientallen mensen gewond toen er een zware onweersbui over het festivalterrein trok. Het festival werd vervolgens afgelast.