UNHCR: recordaantal van 65 miljoen ontheemden

Het aantal ontheemden nam in een jaar tijd wereldwijd toe met bijna zes miljoen.

Iraakse ontheemden nabij de Iraaks-Syrische grens.
Iraakse ontheemden nabij de Iraaks-Syrische grens. Foto: AHMAD AL-RUBAYE / AFP

Oorlog en vervolging hebben geleid tot een recordaantal van 65,3 miljoen ontheemden wereldwijd. Dat schrijft de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties maandag in een rapport. Onder ontheemden worden vluchtelingen, asielzoekers en ontheemden in eigen land verstaan.

In het rapport, dat elk jaar wordt uitgebracht op Wereldvluchtelingendag, valt te lezen dat het aantal ontheemden in een jaar tijd toenam met bijna zes miljoen: van 59,5 miljoen eind 2014 tot 65,3 miljoen eind 2015. Een recordaantal van 40,8 miljoen mensen is ontheemd in eigen land. Daarnaast werden 21,3 miljoen vluchtelingen en 3,2 miljoen asielzoekers in ontwikkelde landen geteld. In de studie is gebruikgemaakt van data van overheden, partnerorganisaties en de UNHCR zelf.

Volgens Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de VN, staat de politiek in de weg van een oplossing:

“Meer mensen zijn ontheemd door oorlog en vervolging en dat is op zichzelf al zorgwekkend, maar het aantal factoren dat vluchtelingen bedreigt neemt ook toe. Op zee sterft elk jaar een beangstigend aantal vluchtelingen en migranten. Mensen die oorlog ontvluchten worden geblokkeerd door sluitende grenzen, dit verhelpt het probleem niet.”

Sterke stijging laatste vijf jaar

Sinds de jaren negentig loopt het aantal ontheemden wereldwijd op, maar de laatste vijf jaar is er sprake van een sterke stijging. Dit heeft volgens de UNHCR vooral te maken met langlopende conflicten in landen als Somalië and Afghanistan, relatief nieuwe conflicten zoals in Syrië en de afnemende snelheid waarmee oplossingen worden gevonden voor vluchtelingen.

Volgens het rapport zijn drie landen verantwoordelijk voor de helft van het totale aantal vluchtelingen: Syrië (4,9 miljoen), Afghanistan (2,7 miljoen) en Somalië (1,1 miljoen). Colombia (6,9 miljoen), Syrië (6,6 miljoen) en Irak (4,4 miljoen) hebben het grootste aantal ontheemden in eigen land.

    • Etienne Verschuren