UEFA-onderzoek naar zowel Roemenië als Albanië

Supporters zouden vuurwerk hebben afgestoken en voorwerpen op het veld gegooid hebben.

Albanese fans tijdens de wedstrijd tegen Roemenië.
Albanese fans tijdens de wedstrijd tegen Roemenië. Foto Pavel Golovkin / AP

De UEFA is een onderzoek begonnen naar misdragingen van fans tijdens de EK-wedstrijd Roemenië - Albanië. Tijdens het duel werd vuurwerk afgestoken en werden objecten op het veld gegooid. Bekeken wordt of de Roemeense bond FRF en de Albanese bond FSHF iets te verwijten valt, meldt UEFA maandag. Het werd zondag 0-1 en liep daarmee uit op een zekere uitschakeling van Roemenië en onzekerheid voor Albanië.

Roemeense fans worden verdacht van het afsteken van vuurwerk en het gooien van objecten. Datzelfde wordt de feestvierende Albenezen verweten, maar zij zouden bovendien onrechtmatig het veld betreden hebben. Wanneer de UEFA de zaken inhoudelijk behandelt, is nog niet bepaald.

Hooligans

Bij de UEFA lopen al meer onderzoeken naar misdragingen van fans. Zondag maakte de Europese voetbalbond bekend de bonden van Hongarije, België en Portugal van wangedrag te verdenken. Turkse fans hebben zich volgens de UEFA eveneens misdragen en tegen zowel Roemenië als Albanië liepen naast de maandag aangekondigde onderzoeken ook al zaken.

Kroatië ligt onder de loep naar aanleiding van de wedstrijd tegen Tsjechië. Daarbij raakte een steward gewond door ontploffend vuurwerk op het veld. Tegen de Russische bond zijn als enige land al sancties opgelegd. Rusland kreeg onder meer 150.000 euro boete en een voorwaardelijke diskwalificatie na gevechten tussen Russische en Engelse supporters.

Lees meer over voor- en nadelen van dit EK met 24 landen: Laat het echte EK nu maar beginnen

De meeste zittingen van de UEFA staan ingepland voor dinsdag. Alleen de beschuldigingen tegen de Russen zijn al voor de disciplinaire raad geweest. De zaak tegen de Kroatische bond vindt maandag plaats.