Turkije pakt drie voorvechters van persvrijheid op

Ze worden vervolgd op grond van de Turkse antiterreurwetgeving die de EU juist geschrapt wil zien.

De Turkse president Erdogan, eerder dit jaar.
De Turkse president Erdogan, eerder dit jaar. Foto: Kayhan Ozer / AP

Turkije heeft maandag drie prominente voorvechters van persvrijheid in het land opgepakt. Het gaat om de Turkijedeskundige van Verslaggevers zonder Grenzen (RSF) Erol Önderoglu, de voorzitter van de Turkse mensenrechtenorganisatie HRFT Sebnem Korur Financi en journalist Ahmet Nesin. De drie worden vervolgd wegens het verspreiden van terroristische propaganda. Dat hebben verschillende mensenrechtenorganisaties maandag bekendgemaakt.

Twitter avatar FRANCE24 FRANCE 24 Turkey charges Reporters Without Borders representative over ‘terrorist propaganda’ https://t.co/ETZXFB3YQk https://t.co/rxmoMXQbY2

De verdachten bezitten alle drie een Turks paspoort. Ze worden vervolgd op grond van de Turkse antiterreurwetgeving die de Europese Unie juist geschrapt wil zien voor ze die visumplicht voor Turken afschaffen. De drie verzetten zich tegen de censuur die de Koerdische krant Özgur Gündem zou worden opgelegd door de Turkse regering. Daarmee zouden ze het hebben opgenomen voor een spreekbuis van Koerdische terroristen, meent de Turkse rechter.

Sterk veroordeeld

Amnesty International heeft de aanhoudingen sterk veroordeeld, aldus persbureau ANP. Volgens de mensenrechtenorganisatie tracht Turkije de oppositie de mond te snoeren.

“Dit gaat een stapje verder dan wat Turkije eerder heeft gedaan”, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning. Turkije heeft in het verleden vaker journalisten opgepakt op basis van dezelfde wet.

“Maar Önderoglu (van RSF, red.) is niet eens een actieve journalist. Hij is juist iemand die zich inzet voor persvrijheid. Als je vervolgens zelf verdacht wordt, gaat dat vrij ver.”

“Persvrijheid is een relatief begrip in Turkije”, schreef NRC eerder in dit stuk over persvrijheid wereldwijd.

Na 2000 en onder invloed van de toenadering tussen Turkije en de EU leek het even wat beter te gaan. Maar de afgelopen jaren holt de persvrijheid achteruit. Journalisten worden geïntimideerd of opgepakt. Vaak op beschuldiging van het steunen van ‘terroristen’, waarmee de Koerdische rebellen van de PKK of de beweging van imam Gülen wordt bedoeld. Steeds meer media worden onder staatstoezicht geplaatst.

    • Guus Ritzen