Ton boete voor misdragingen Kroatische voetbalfans

De wedstrijd moest zaterdag worden stilgelegd en een steward raakte gewond.

Vuurwerk op het veld tijdens de wedstrijd.
Vuurwerk op het veld tijdens de wedstrijd. Foto Robert Pratta / Reuters

De Kroatische voetbalbond heeft een boete gekregen voor het vuurwerk dat op het veld werd gegooid tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië, zaterdag. Daarbij is een steward gewond geraakt. De boete is vastgesteld op 100.000 euro.

Volgens de UEFA heeft het publiek zich misdragen, vuurwerk afgestoken, met projectielen gegooid en racistische uitlatingen gedaan tijdens de wedstrijd in Saint-Etienne. De verantwoordelijke fans zijn niet meer welkom bij de andere EK-wedstrijden. De bond kan tegen de uitspraak in beroep.

De wedstrijd moest door de ongeregeldheden in de 86ste minuut worden stilgelegd. Op dat moment stond Kroatië met 2-1 voor. Nadat de wedstrijd was hervat, kwam Tsjechië op gelijke hoogte.

De tekst gaat verder onder de video.

De UEFA heeft meerdere onderzoeken lopen naar misdragingen van fans tijdens de EK-wedstrijden. Eerder maandag werd bekend dat Roemenië en Albanië verdacht worden. Ook onder anderen de Belgen en Portugezen riskeren straffen. Rusland werd eerder een boete van 150.000 euro en een voorwaardelijke diskwalificatie opgelegd naar aanleiding van gevechten tussen Russen en Engelsen.

De politie heeft bij ongeregeldheden rond het EK zijn tot nu toe 557 mensen opgepakt. 344 van hen zijn in hechtenis genomen, 27 zijn veroordeeld tot celstraffen (zes van hen voorwaardelijk) en 25 mensen werden gedeporteerd, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. Ze zijn veroordeeld voor of worden verdacht van geweldplegingen, diefstal of vernielingen. Met uitzondering van de gewelddadigheden in Marseille verloopt het toernooi volgens het ministerie zonder grote incidenten.

    • Bastiaan Nagtegaal