Toch meerjarige celstraffen in Nijmeegse scooterzaak

Mohamed El G. krijgt vier jaar celstraf en Mohamed A. drie jaar en negen maanden wegens dood door schuld.

De mannen reden een vijftigjarige voetganger aan op een zebrapad. Die overleed aan zijn verwondingen.
De mannen reden een vijftigjarige voetganger aan op een zebrapad. Die overleed aan zijn verwondingen. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de twee mannen die in 2010 tijdens hun vlucht voor de politie met een scooter een voetganger in Nijmegen doodreden alsnog veroordeeld. Het duo heeft gevangenisstraffen opgelegd gekregen wegens dood door schuld.

Mohamed El G. krijgt vier jaar celstraf en Mohamed A. drie jaar en negen maanden. De straf is lager dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM), dat acht jaar eiste.

Twitter avatar HofDenBosch Hof ‘s-Hertogenbosch 4 jr en 3 jr+9 mnd cel voor mannen die voetganger doodreden in #Nijmegen #uitspraak na #verwijzing Hoge Raad #scooterzaak Persbericht volgt.

Vier jaar geleden werden de verdachten nog vrijgesproken van doodslag en dood door schuld omdat niet bewezen kon worden wie de bestuurder was van de scooter. Het gerechtshof sprak toen over “een slecht te verteren uitkomst”. Het OM ging daarop in cassatie bij de Hoge Raad. Deze vernietigde het arrest en verwees de zaak naar het gerechtshof in Den Bosch.

Zebrapad

Mohamed El G. (destijds 22 jaar oud) en Mohamed A. (destijds 20) waren op 10 januari 2010 van plan het Belvoir Hotel in Nijmegen te overvallen. Toen zij politieagenten zagen, sloegen zij met een gestolen scooter op de vlucht en reden daarbij op het zebrapad een 50-jarige voetganger uit Arnhem aan. Die overleed aan zijn verwondingen.

Het OM in Den Bosch heeft vanaf 18 april 2014 dertien zittingen aan de zaak gewijd. Daarbij zijn getuigen gehoord en is een reconstructie uitgevoerd. Daaruit is volgens het OM gebleken dat beide verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van doodslag.

Mishandeling, heling en bedreiging

In 2012 werd het duo al veroordeeld voor het voorbereiden van de gewapende overval en heling van de scooter. El G. werd toen ook bestraft voor het mishandelen en bedreigen van een medewerker van het universitaire ziekenhuis in Nijmegen. Hij kreeg twee jaar gevangenisstraf. A. werd toen anderhalf jaar cel opgelegd waarvan drie maanden voorwaardelijk.