Ster met twee gezichten

None

Guillem Balague, auteur van biografieën over Messi en Guardiola, doet in zijn boek Ronaldo pogingen het karakter van de Portugese ster te duiden. De absentie van vader Dénis in de opvoeding, het opgroeien in armoede. Vanaf z’n twaalfde, als jongen van Madeira, knokken tegen heimwee en vooroordelen in het mondaine Lissabon.

Het boek begint met Balagues pogingen via zaakwaarnemer Mendes tot de Ronaldo-kliek door te dringen. Dat gaat lang goed, tot een passage uit Balagues eerdere Messi-boek in de media verschijnt. Ronaldo zou de Barcelona-vedette in de kleedkamer van Real ‘motherfucker’ noemen.

Balague hoorde daarna niets meer van Mendes. Ik kwam de Spaanse auteur tegen in Parijs, vroeg hem of het nog goed gekomen was met Mendes. „Uh, ja en nee.” Is zijn boek goed gevallen bij Ronaldo? „Hmm. Ja en nee.”

Je moet het Ronaldo nageven. Speelt de pannen van het dak tegen Oostenrijk (0-0), maar mist een penalty en nu zit Portugal in de problemen. En dan toch een op het veld gestormde supporter alle tijd gunnen voor een ‘selfie’.

Is Ronaldo een kwal? Ja en nee, vermoedelijk.

    • Bart Hinke