Congo geteisterd door gelekoortsepidemie

In het land zijn tot nu toe 67 gevallen van de ziekte waargenomen, vijf mensen zijn overleden.

Wanneer gele koorts toeslaat, is er weinig aan te doen. De meeste mensen die het onder de leden hebben, vertonen geen uiterlijke symptomen.
Wanneer gele koorts toeslaat, is er weinig aan te doen. De meeste mensen die het onder de leden hebben, vertonen geen uiterlijke symptomen. Foto Jerome Delay / AP

Het ministerie van Volksgezondheid in de Democratische Republiek Congo heeft maandag bekendgemaakt dat er sprake is van een gelekoortsepidemie in Kinshasa, Neder-Congo en Kwango. In het land zijn 67 gevallen van de ziekte waargenomen sinds januari, zo schrijft persbureau Reuters.

De minister van Volksgezondheid in Congo, Felix Kabange, heeft in een verklaring laten weten dat er tot nu toe vijf mensen overleden zijn aan de uitbraak van gele koorts. De ziekte wordt overgebracht door de Aedes aegypti, dezelfde muggensoort die in Latijns-Amerika voor onrust zorgt door overbrenging van het zika-virus.

Wanneer gele koorts toeslaat, is er weinig aan te doen. De meeste mensen die het onder de leden hebben, vertonen geen uiterlijke symptomen. De klachten beginnen meestal acuut en zijn spierpijn, hoofdpijn, misselijkheid en de ogen en huid kleuren geel. Het percentage mensen dat overlijdt aan de ziekte kan oplopen tot twintig procent of meer.

Vaccin op?

Van de 67 gevallen in de Democratische Republiek Congo komen 58 mensen uit Angola. Dat land kampt sinds eind 2015 met een uitbraak van gele koorts. In mei waren er inmiddels zo’n 2.300 gevallen gemeld bij de Angolese autoriteiten. Vast staat dat er 293 mensen aan zijn overleden in het land. Het is de ergste uitbraak in Angola sinds 1986.

Door de uitbraak in Angola meldde persbureau Reuters vorige maand dat door de miljoenen vaccinaties de noodvoorraad vaccins is uitgeput. NRC-redacteur Floris van Straaten checkte die bewering en het klopt inderdaad:

“Op zichzelf kan de noodvoorraad worden aangevuld maar dat kost tijd. Er zijn in de wereld maar vier grote producenten van gelekoortsvaccins: een Frans bedrijf, een Senegalees instituut en fabrieken in Brazilië en Rusland. En die kunnen hun productie niet van de ene op de andere dag drastisch verhogen.”

Persbureau Reuters schrijft dat het maken van het vaccin de fabrikanten ongeveer een jaar kost.

    • Maarten Back