RTL Nieuws ging niet te ver met opname MH17-lezing

Begin januari spande Maat de zaak aan. De Raad omschrijft de handelswijze van de zender als “niet ontoelaatbaar”.

Maat diende begin januari een klacht in bij de Raad en vroeg de Raad te beoordelen of het gebruik van verborgen opnameapparatuur gerechtvaardigd was.
Maat diende begin januari een klacht in bij de Raad en vroeg de Raad te beoordelen of het gebruik van verborgen opnameapparatuur gerechtvaardigd was. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

RTL Nieuws heeft geen journalistieke grenzen overschreden door vorig jaar in het geniep geluidsopnames te maken van een lezing van forensisch anatoom George Maat, concludeert de Raad voor de Journalistiek maandag.

Op de Universiteit Maastricht sprak Maat over de identificatie van slachtoffers van de MH17-ramp, RTL nam dat op. De Raad voor de Journalistiek concludeerde maandag dat RTL “op journalistiek zorgvuldige wijze informatie heeft vergaard en uitgezonden.” Maat diende begin januari een klacht in bij de Raad en vroeg de Raad te beoordelen of het gebruik van verborgen opnameapparatuur gerechtvaardigd was.

De hoogleraar werd vorig jaar uit het MH17-onderzoeksteam gezet, nadat bekend was geworden dat hij tijdens een lezing in april foto’s van stoffelijke resten van slachtoffers had getoond. Minister Van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie) noemde het laten zien van de foto’s “buitengewoon ongepast en smakeloos”, later bood hij zijn excuses aan.

Handelswijze “niet ontoelaatbaar”

Achteraf bleek dat Maat de foto’s, die niet tot individuele slachtoffers te herleiden waren, had mogen gebruiken. Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) had zelfs beeldmateriaal beschikbaar gesteld. Zender RTL maakte echter in het geheim geluidsopnames.

Een deel uit de uitspraak (pdf):

Het is aannemelijk dat RTL Nieuws de misstand niet aan de orde heeft kunnen stellen zonder de door haar toegepaste werkwijze. RTL Nieuws is vervolgens zeer zorgvuldig te werk gegaan door nader onderzoek te verrichten en alle betrokken partijen - onder wie ook klager- vooraf te informeren en zo nodig om wederhoor te vragen.

De Raad omschrijft de handelswijze van RTL Nieuws als “niet ontoelaatbaar”. Wel heeft het orgaan begrip voor de nare gevolgen die de publicaties hadden voor George Maat:

De Raad begrijpt dat de werkwijze en publicaties van RTL Nieuws ook voor klager zeer onaangenaam zijn geweest. (…) De nadelige gevolgen die klager vervolgens heeft ondervonden, zijn echter in eerste instantie een gevolg van de manier waarop hij zelf onvoldoende erop heeft toegezien dat de doelgroep waarvoor hij zou spreken beperkt was en vertrouwelijkheid zou zijn gewaarborgd, en behoefden RTL Nieuws niet te weerhouden van publicatie.

    • Marissa van Loon