Rosberg onaantastbaar in Baku

Een achtste plaats voor Max Verstappen in Baku, in de Grote Prijs van Europa; een race zonder spektakel, met een vertrouwde winnaar.

Nico Rosberg op weg naar zijn vijfde overwinning van het jaar, in de straten van de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku. Foto Ivan Sekretarev/AP
Nico Rosberg op weg naar zijn vijfde overwinning van het jaar, in de straten van de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku. Foto Ivan Sekretarev/AP

De simulaties hadden het al aangegeven: Red Bull zou geen potten gaan breken op het stratencircuit van Baku. Een recht stuk van 2,2 kilometer, waarvoor het team ondanks de verbeterde motor nog net niet voldoende vermogen heeft, en haakse bochten; geen omstandigheden voor de bolides van het Oostenrijkse energiedrankjesteam. Red Bull moet het hebben van trajecten met veel bochtenwerk dat mechanische grip vergt. „We zullen 1,2 seconde op het rechte stuk verliezen. Dat maken we in de bochten niet goed”, had Red Bull-chef dr. Helmut Marko voorspeld.

De Grand Prix van Europa in Azerbajdzjan zou dan niet de race van Red Bull worden. Max Verstappen startte vanaf de negende plek en werd achtste, achter teamgenoot Daniel Ricciardo. In de slotfase van de race liet hij zijn mooiste acties zien door Felipe Massa (Williams) en Nico Hülkenberg (Force India) in te halen.

De twee Red Bull-coureurs reden in de tweede helft van de race als enigen met mediumbanden, waarmee zij zonder verdere stops de finish konden halen. Het team gokte op crashes en de inzet van de (virtuele) safetycar waardoor de verschillen in het rennersveld genivelleerd zouden worden.

Maar crashes of botsingen met de muur bleven zondag uit, tegen de verwachtingen in. Ook op het smalle traject langs de oude stad bleef blikschade achterwege. Zaterdag was Lewis Hamilton (Mercedes) in de kwalificatie nog met schade gestrand. Verstappen werd de dupe van de misstap van de Brit. Op het moment dat de drievoudig wereldkampioen tegen de muur knalde, was de Limburger bezig aan een snelle ronde. De race werd daarop stilgelegd; Verstappen had daarna nog maar één kans om een snelle ronde neer te zetten.

„Zonde, ik had hier gewoon derde kunnen staan”, zei Verstappen zaterdag bij Ziggo Sport.

De Grote Prijs van Europa werd de race van Mercedes-coureur Nico Rosberg, die van poleposition was vertrokken. Met zijn vijfde overwinning dit jaar, na acht races, bouwde de Duitser zijn voorsprong in het klassement om de wereldtitel op teamgenoot Lewis Hamilton weer uit. Hamilton startte vanaf de tiende plek en eindigde als vijfde. Sebastian Vettel (Ferrari) werd tweede, de Mexicaan Sergio Pérez (Force India) derde.

    • Harry Meijer