Page herinnert zich weinig

‘Een nummer als dit had ik wel onthouden, maar voor mij was het totaal vreemd.” Jimmy Page, de 72-jarige gitarist van rockband Led Zeppelin, vertelde afgelopen woensdag tot voor kort nooit van het nummer ‘Taurus’ te hebben gehoord. In LA startte de rechtszaak rond het mogelijke plagiaat in Led Zeppelins nummer ‘Stairway to Heaven’. De intro van het nummer bevat volgens de aanklagers overeenkomsten met ‘Taurus’, van de psychedelische band Spirit.

De getuigenis van Page bracht weinig verheldering. Integendeel. Page vertelde woensdag dat zijn schoonzoon hem wees op een online discussie over de gelijkenis tussen zijn nummer en ‘Taurus’. Tegelijk herhaalde Page dat hij zich niet kan herinneren geluisterd te hebben naar de plaat van Spirit. Tijdens het eerste concert van Led Zeppelin in de Verenigde Staten stond de muzikant in het voorprogramma van Spirit, hij herinnert zich ook niet daar ‘ Taurus’ te hebben gehoord.

Met ‘Stairway To Heaven’ verdiende Led Zeppelin zo’n 500 miljoen euro. De erven van Spirits gitarist Randy Wolfe eisen nu een deel van die royalty’s op. Wolfe zelf overleed in 1997.

    • Lisa Vos