Onderzoek naar oud-VW-topman Winterkorn

Hij zou informatie over het geknoei met diesels bewust achter hebben gehouden, om de aandelenkoers niet te laten kelderen.

Foto AFP / Johannes Eisele

De officier van justitie in Braunschweig is een onderzoek gestart naar de voormalige topman van Volkswagen, Martin Winterkorn. De reden is een vermoeden van marktmanipulatie. Er wordt ook onderzoek gedaan naar iemand anders, maar wie dat is, is niet bekend, meldt het Duitse weekblad Die Zeit.

Winterkorn en de andere persoon zouden niet op tijd informatie over de diesels naar buiten hebben gebracht. De officier is het onderzoek gestart nadat de financiële toezichthouder een klacht indiende. De toezichthouder gaat ervan uit dat de twee informatie over het geknoei met de diesels bewust achter hebben gehouden, om de aandelenkoers van Volkswagen niet te laten kelderen. De openbaar aanklager benadrukte maandag dat niemand van het huidige managementteam onderdeel is van het onderzoek.

Gesjoemel met emissietesten

In september vorig jaar maakte de Amerikaanse milieuwaakhond EPA bekend dat het had ontdekt dat Volkswagen op grote schaal knoeide met software in dieselauto’s. De software zou kunnen waarnemen wanneer er een emissietest werd uitgevoerd, om dan op een schoner programma over te schakelen waardoor het leek alsof de auto’s zuiniger waren.

De wagenbouwer gaf toe dat zo’n 11 miljoen auto’s wereldwijd zijn uitgerust met software waarmee emissietesten kunnen worden gemanipuleerd. Om eventuele boetes te kunnen betalen heeft de autofabrikant al 6,5 miljard euro opzij gelegd.

Winterkorn trad in september vorig jaar terug als topman. Hij noemde het ‘schokkend’ dat manipulatie op deze schaal mogelijk was bij een bedrijf als Volkswagen. Het Duitse Openbaar Ministerie had begin maart zeventien mensen op het oog die mogelijk betrokken zijn bij het installeren van sjoemelsoftware in de auto’s.