‘Turkse grenswachten schieten Syrische vluchtelingen dood, van wie vier kinderen’

Turkse grenswachten hebben zeker acht Syriërs doodgeschoten die de grens wilden oversteken, zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. Vier van de doden zouden kinderen zijn.

Het zou zaterdagnacht gebeurd zijn bij de plaats Khirbet al-Jouz in het noordwesten van Syrië. Volgens een ander activistennetwerk zou het gaan om elf Syriërs.

De Turkse regering heeft nog niet gereageerd. De beschuldiging ligt gevoelig in Istanbul, dat volhoudt dat het Syrische vluchtelingen welkom heet. Turkije heeft de afgelopen maanden zijn grens met Syrië beter afgesloten, mede op verzoek van de EU. Mensen zonder papieren worden alleen bij hoge medische nood doorgelaten.

Volgens het Observatorium is het niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Dit jaar zouden al tientallen mensen zo zijn omgekomen. Eerder uitte Human Rights Watch (HRW) op basis van ooggetuigenverklaringen al soortgelijke beschuldigingen.

Ook berichtte Amnesty International eind maart dat Turkije groepjes Syrische vluchtelingen met bussen terug de grens over zet. Ze zouden naar kampen in het door rebellen beheerste niemandsland zijn gebracht. De Turkse autoriteiten ontkenden dit.

Als gevolg van de oorlog in hun thuisland zijn volgens de Verenigde Naties tot nu toe 2,7 miljoen Syriërs naar Turkije gevlucht. (NRC)