Medewerkers PostNL Nijmegen leggen werk neer

De acties zijn voor dinsdag aangekondigd. Het is de tweede keer in een week tijd dat de medewerkers van PostNL Nijmegen staken.

Foto Lex van Lieshout / AN

Tegen de honderd werknemers van PostNL Nijmegen leggen dinsdag voor de tweede keer in een week tijd hun werk neer. De medewerkers zijn ontevreden over de hoge werkdruk die hen zou worden opgelegd door het postbedrijf. Vakbond FNV kondigde de nieuwe acties maandagavond aan.

Twitter avatar FNV FNV ‘Postmedewerkers Nijmegen leggen dinsdag weer werk neer tegen hoge werkdruk https://t.co/8coj08oXNi

Vorige week stopten de postmedewerkers in Nijmegen ook al een uur lang met werken. Bij de aangekondigde acties dinsdag zullen de werknemers zich buiten de locatie van het bedrijf verzamelen voor een “kleine betoging”, aldus FNV in een persbericht.

FNV had vorige week al nieuwe acties aangekondigd, mocht PostNL hun eisen niet inwilligen. De vakbond stelde een ultimatum dat maandagochtend om 10.00 uur afliep. PostNL was niet op de verzoeken van FNV ingegaan.

Totaal verziekte werksfeer

FNV eist namens de medewerkers roosters “die gebaseerd zijn op realistische werktijden en uitbetaling van alle gewerkte uren”. Op de website van FNV zegt Etienne Haneveld, onderhandelaar namens FNV, dat het “al maanden rommelt” in Nijmegen.

“Sinds november kwamen de medewerkers al niet uit met hun tijd, waarbij de gewerkte uren niet altijd allemaal zijn uitbetaald.”

Volgens hem heeft dat geleid tot een “totaal verziekte werksfeer”.

NRC-redacteur Mark Duursma schreef zaterdag ook over de werkomstandigheden bij PostNL:

Alle conflicten en frustraties op de werkvloer gaan over werktijd, meer precies het verschil tussen gewerkte en betaalde tijd. Een computermodel berekent de tijd die nodig is voor het verwerken van een bepaalde hoeveelheid post, de normtijd. In de praktijk haalt bijna niemand die norm, en is de werkelijke werktijd langer. Uitbetaling van die extra minuten is een probleem.

PostNL herkent zich niet

Volgens een woordvoerder van het postbedrijf beperkt de onvrede zich tot de vestiging in Nijmegen. Dat zei hij vorige week tegen NRC:

“In 250 andere zogenoemde voorbereidingsgebieden [de schakel tussen sorteercentra en bezorgers, red.] hebben we zonder problemen een werktijdenregeling afgesproken.”

Het bedrijf zei zich toen niet in de geleverde kritiek van FNV te herkennen.

    • Guus Ritzen