Kroatisch parlement ontbonden na stemming

In september moet met vervroegde verkiezingen een nieuw parlement worden geïnstalleerd.

Exterieur van het parlementsgebouw van Kroatië.
Exterieur van het parlementsgebouw van Kroatië. Foto: Wiki Commons

Het Kroatische parlement is maandag ontbonden. Het land mag in september naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen, meldt Reuters.

In een stemming waren 137 parlementsleden voor en twee tegen de ontbinding. Een parlementslid onthield zich van stemming.

Geen verrassing

De ontbinding van het parlement komt niet als verrassing: vorige week nog werd de regering van premier Tihomir Oreskovic in een vertrouwensstemming weggestuurd. Er was onvrede ontstaan over de manier waarop de premier de economische en sociale problemen in het land aanpakte. Ook waren er beschuldigingen van corruptie tegen een van de twee vicepremiers van Oreskovic.

Een daarvan was vicepremier Tomislav Karamarko. Hij stapte eerder op, nadat een parlementaire commissie had geconcludeerd dat de politicus te nauwe banden onderhield met een lobbyist van een Hongaars energiebedrijf.

Moeilijke periode

Van 2011 tot 2015 was in Kroatië een centrum-linkse coalitie rond de SDP-partij aan de macht. Eind 2015 wonnen de Conservatieven van de HDZ-partij de parlementsverkiezingen en sindsdien bestuurde een moeizame coalitie het land. De HDZ-partij bedient zich graag van nationalistische retoriek, en wordt het vaak geassocieerd met een verleden van corruptie, zei NRC-correspondent Roeland Termote eerder:

“Het is de partij van de voormalige president in oorlogstijd Franjo Tudjman. Hij was een heftige nationalist. Nog altijd verwijst de partij vaak naar de onafhankelijkheidsoorlog tussen 1991 en 1995.”

Kroatië maakt op sociaal en economisch vlak een moeilijke periode door. Het land trad op 1 juli 2013 toe tot de Europese Unie, maar het herstructureren van de economie blijkt lastiger dan gedacht.

    • Etienne Verschuren