Historische NBA-titel voor Cleveland Cavaliers

Voor het eerst in de geschiedenis van de NBA wist een team terug te komen van een 3-1 achterstand.

LeBron James (l) en Kevin Love van de Cleveland Cavaliers uitzinnig van vreugde na de overwinning.
LeBron James (l) en Kevin Love van de Cleveland Cavaliers uitzinnig van vreugde na de overwinning. Foto: Ezra Shaw/Getty Images/AFP

De Cleveland Cavaliers hebben zondag (lokale tijd) historie geschreven door voor het eerst de NBA-titel te winnen. In de zevende en beslissende wedstrijd werd titelhouder Golden State Warriors met 93 tegen 89 punten verslagen. Voor het eerst in het bestaan van de NBA wist een team terug te komen van een 3-1 achterstand in de best-of-seven-serie.

Het was een zwaarbevochten overwinning: in het laatste kwart was de stand nog altijd gelijk (89-89). Met een driepunter (Kyrie Irving) kwamen de Cavaliers daarna op voorsprong. Sterspeler LeBron James maakte het laatste punt uit een vrije worp.

LeBron James

De grote held was LeBron James, die in 2014 terugkeerde als ‘verlosser’ bij Cleveland. Dit is zijn derde titel: eerder won hij twee keer met Miami Heat, in 2012 en 2013. Hij wint de titel nu voor het eerst in zijn thuisstaat. Tegenover persbureau AP:

“Ik kom thuis met wat ik zei dat ik zou doen. Ik kan niet wachten tot ik uit het vliegtuig kom, de trofee omhoog houd en al onze fans zie bij de terminal.”

52 jaar droogte

Cleveland snakte naar sportsucces, want de stad stond al 52 jaar lang droog in alle grote Amerikaanse sporten: de Cleveland Browns (American football) was in 1964 de laatste club die de landstitel won.

    • Etienne Verschuren
    • Steven Verseput