Generaal die opdracht gaf tot executie Ceausescu overleden

Victor Stanculescu overleed zondag op 88-jarige leeftijd. Hij kwam in 2014 vrij na zes jaar celstraf.

Archieffoto van Victor Stanculescu.
Archieffoto van Victor Stanculescu. Foto: Wiki Commons

Victor Stanculescu, de Roemeense generaal die opdracht gaf tot de executie van dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw, is zondag op 88-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn advocaat maandag volgens persbureau AP.

Stanculescu verbleef in een verpleeghuis, doordat hij recent was getroffen door een beroerte. Hij had een belangrijke positie in het regime van Ceausescu en werd aan het einde van de dictatuur gepromoveerd tot minister van Defensie, nadat zijn voorganger zichzelf had gedood. Nadat het regime van Ceausescu door een revolutie ten val was gebracht, distantieerde het leger zich van de dictator en nam Stanculescu zitting in het tribunaal dat Ceausescu moest berechten.

Lees ook: Een Roemeense filmmaker verzamelde uniek filmmateriaal van Ceausescu. Homevideo’s van een tiran.

Volksopstand

Op 25 december 1989 werden Ceausescu en zijn vrouw geëxecuteerd, nadat een volksopstand was uitgebroken tegen de communistische dictatuur in Roemenië. Op het Paleisplein in Boekarest, nu het Revolutieplein geheten, brak op 21 december tijdens een toespraak van Ceausescu de definitieve revolutie uit in het land. De dictator en zijn vrouw probeerden per helicopter te vluchten, maar werden al snel gearresteerd.

Lees ook over het lot van een vroegere minister uit de regering van dictator Nicolae Ceausescu Hoe stierf Vasile Milea?

Eerder die maand waren bij protesten in Timisoara 72 demonstranten omgekomen en 253 mensen gewond geraakt. In totaal kwam meer dan 1.300 mensen om tijdens opstanden tegen het regime.

De historische beelden van de laatste toespraak Ceausescu, waarin het langzaam tot de dictator doordringt dat het volk het niet langer pikt:

In 2008 werd Stanculescu veroordeeld tot vijftien jaar cel voor het doden van demonstranten. In 2014 werd hij vrijgelaten. Hij heeft nooit spijt betuigd over zijn rol bij de opstanden.

    • Etienne Verschuren