Boeken

Feuilleton A.F.Th van der Heijden in zestig delen in NRC

Vanaf zaterdag 25 juni verschijnt het feuilleton President Tsaar op Obama Beach van A.F.Th. van der Heijden in zestig delen dagelijks op nrc.nl en in NRC Handelsblad en nrc.next.

A. F. Th. van der Heijden
A. F. Th. van der Heijden ANP KIPPA REMKO DE WAAL

Het feuilleton is gebaseerd op de roman-in-wording van Van der Heijden met dezelfde titel. Daarin reist de 26-jarige oorlogsfotograaf Natan Haandrikman, gemodelleerd naar Van der Heijdens zes jaar geleden overleden zoon Tonio, naar Oekraïne, waar vlucht ‘MX17’ is neergestort. De ouders van Natan zijn bij die ramp om het leven gekomen. Voor zijn boek documenteerde Van der Heijden zich uitgebreid over de ramp met vlucht MH17 op 17 juli 2014. Hij vertelde er in december vorig jaar al over in De Wereld Draait Door.

Aan de vooravond van de verschijning van zijn roman De ochtendgave (2015) ontving Van der Heijden nrc.nl bij hem thuis, waar hij onder meer liet zien hoe hij zich documenteerde voor President Tsaar op Obama Beach. “Kijk, dit is echt een lekker scherp kappersschaartje. Daarmee knip ik alle artikelen over MH17 uit de krant.” In zijn werkkamer stonden toen al acht ordners, met delen van het boek, met MX17 op de rug genoteerd.

“Ik mag het niet zeggen van mijn vrouw, maar als mij onverwachts iets zou overkomen, dan is hier wel al een roman uit te halen.”

A.F.Th. van der Heijden (1951) is een van de meest gelauwerde schrijvers van Nederland. Voor zijn oeuvre ontving hij de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs. Zijn Tonio. Een requiemroman (2011) werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. In het boek reconstrueert hij het leven en de dood van Tonio van der Heijden, de enige zoon van Miriam Rotenstreich en Van der Heijden. Tonio verongelukte in Amsterdam op Eerste Pinksterdag 2010. Hij was toen 21 jaar jong.

Op 15 oktober aanstaande wordt Van der Heijden 65. In november verschijnt Kwaadschiks, een deel uit zijn romancyclus ‘De tandeloze tijd’. Tegelijkertijd komt het tijdschrift De Revisor met een aan Van der Heijden gewijde special, verschijnt een nieuwe editie van ‘Groepsportret, wie is wie in de tandeloze tijd’. Ook wordt De vergrijpstuiver, de Kellendonklezing van die Van der Heijden in 2014 uitsprak, apart uitgegeven.

Lees hier een interview met A.F.Th. van der Heijden: In mijn roman staan de daders wel terecht
Blogger

Arjen Fortuin

Arjen Fortuin is literair redacteur van NRC Handelsblad. Hij schaatst niet erg snel, niet erg ver, maar wel zeer enthousiast.

    • Arjen Fortuin