Zo verliep het contact tussen de schutter in Orlando en de politie

Mateen liet de politie telefonisch weten dat hij wil dat de bombardementen op IS stoppen.

Gayclub Pulse, waar de schietpartij vorige week plaatsvond.
Gayclub Pulse, waar de schietpartij vorige week plaatsvond. Foto Spencer Platt / Getty / AFP

Het telefoongesprek dat de schutter vanuit club Pulse voerde met alarmcentrale 911 is vrijgegeven. De FBI heeft maandag een transcriptie verspreid van de korte conversatie. Op het moment dat Omar Mateen de politie belde, had hij zeker een half uur eerder zijn eerste schoten gelost. Te lezen is hoe de situatie zich in de uren daarna ontwikkeld heeft.

De eerste melding kwam binnen om 02.02 uur, blijkt uit de gegevens van de FBI. Binnen een paar minuten stond de politie op de stoep, een goed kwartier later een gespecialiseerd arrestatieteam. Kort daarna belde Mateen (hieronder afgekort als OM) de meldkamer van de politie (MK):

MK: Alarmcentrale 911, dit gesprek wordt opgenomen.
OM: In het Arabisch: In naam van God, de Barmhartige, de Genadevolle.
MK: Wat?
OM: In het Arabisch: God zij geprezen, en gebeden en vrede zij met de profeet van God. In het Engels: Ik laat jullie weten dat ik in Orlando ben en dat ik verantwoordelijk ben voor de schietpartij.
MK: Wat is je naam?
OM: Mijn naam is: ik zweer trouw aan [weggelaten].
MK: Ok, wat is je naam?
OM: Ik zweer trouw aan [weggelaten], in het Arabisch: moge God hem behoeden, namens [weggelaten].
MK: Ok, waar ben je?
OM: In Orlando.
MK: Waar in Orlando?
[Einde gesprek.]

Kort na de eerste 911-melding krijgt een onderhandelaar van de politie Mateen nog drie keer aan de telefoon. De gesprekken duren respectievelijk negen, zestien en drie minuten. Hij vertelt aan de onderhandelaar dat hij zichzelf beschouwt als een Islamitische soldaat. Hij vroeg de onderhandelaar Amerika op te dragen te stoppen met de bombardementen in Syrië en Irak. Die bombardementen noemde hij als reden dat hij “hier nu is”, is in het FBI-verslag te lezen.

Lees ook de reconstructie van de schietpartij in Orlando: ‘Hij komt eraan. Ik ga dood’

Bommen

Mateen zegt tegen de politie dat er een auto voor de deur staat met “enkele bommen” erin. “Jullie daar gaan daar op af en ik ga hem aansteken als ze iets doms proberen te doen”, dreigt hij. Later zegt hij in het bezit te zijn van een vest “zoals is gebruikt in Frankrijk”. Verder zegt hij dat er de komende dagen “meer van dit soort acties” zullen volgen.

Twitter avatar OrlandoPolice Orlando Police Shooting at Pulse Nightclub on S Orange. Multiple injuries. Stay away from area. https://t.co/5Di2mc6XUY

Om 04.21 uur trekt de politie de airconditioning uit het raam van een kleedkamer zodat gegijzelden kunnen vluchten. Zij vertelden dat de schutter binnen een kwartier vier mensen een bomvest zou aantrekken. Bij doorzoekingen van de auto en club Pulse werden later geen explosieven of bomvesten gevonden.

Twitter avatar OrlandoPolice Orlando Police Pulse shooting: In hail of gunfire in which suspect was killed, OPD officer was hit. Kevlar helmet saved his life. https://t.co/MAb0jGi7r4

Elite-eenheden van de politie zouden uiteindelijk even na 05.00 uur met explosieven en een gepantserd voertuig door een muur breken. Om 05.14 werden op de politieradio’s schoten gemeld. Een minuut later kwam de melding dat de verdachte was neergeschoten.

49 mensen en de schutter kwamen bij de schietpartij om het leven.

    • Bastiaan Nagtegaal