EU-missie Libië ook actief tegen wapensmokkel

De missie op zee is met een jaar verlengd. Nederland onderzoekt nog of het gaat deelnemen.

Migranten aan wal in Tripoli nadat zijn gered door de Libische kustwacht.
Migranten aan wal in Tripoli nadat zijn gered door de Libische kustwacht. Foto: Ismail Zitouny / Reuters

De EU-missie die mensensmokkel vanuit Libië moet tegengaan, gaat ook meehelpen met het handhaven van het wapenembargo. De missie op zee, onder de naam Sophia, wordt bovendien met een jaar verlengd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-landen stemden maandag in met de verlenging en uitbreiding van de EU-missie, die op de Middellandse Zee wordt uitgevoerd. Vorige week besloot de VN-Veiligheidsraad al unaniem over een nieuw wapenembargo. Minister Bert Koenders noemde dat maandag vanuit Luxemburg “een solide volkenrechtelijke basis” voor verdere EU-operaties, waarbij ook naar wapens gezocht kan worden.

Sinds de val van de Libische leider Moammar Gadaffi in 2011 is het land in chaos gestort; er zijn drie regeringen waarvan er twee niet worden erkend door het Westen.

Meer smokkel uit Libië door vluchtelingenakkoord

De huidige maritieme missie Sophia traint en versterkt de Libische kustwacht en marine. Dankzij de EU-inzet moet de activiteit van mensensmokkelaars worden teruggedrongen. Nederland onderzoekt nog of het deel gaat nemen aan de missie, die vorig jaar van start ging. Sindsdien werden er volgens de EU 139 boten van smokkelaars onderschept en werden bijna 16.000 levens gered.

Sinds het vluchtelingenakkoord met Turkije van kracht is, is het aantal migranten dat via Libië de lange oversteek van de Middellandse Zee waagt weer sterk toegenomen. Tussen 9 en 16 juni kwamen er volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) ruim 5.700 vluchtelingen aan in Italië - het merendeel daarvan vanuit Libië.

    • Sjoerd Klumpenaar