Een heerlijke zomer met cabaret en comedy op komst

None

Ook als liefhebber van cabaret en comedy kun je bijna niet meer met goed fatsoen op vakantie. De zomerrust van theaterbezoekers wordt al jaren verstoord door de Parade, Over ’t IJ, Julidans en Noorderzon. En, dikke pech, nu gaat het met het cabaret ook al die kant op.

Om te beginnen vult de Ziggo Dome zich komende week met Guido Weijers, Jandino, Philippe Geubbels en Roué Verveer, die optreden als Gabbers. In Theater DeLaMar start een Late evening zomercabaret, onder leiding van ex-Vliegende Panter Diederik Ebbinge.

Daarbovenop kan je je verheugen op topcomedians uit het buitenland. In de eerste plaats de grootste ster van dit moment, Louis C.K. Half augustus vult hij in zijn eentje de Ziggo Dome. Amy Schumer, inmiddels bekend als filmster en net als Louis C.K. van een eigen tv-serie, komt ook over voor een avond comedy (HMH). En Bill Burr doet Nederland aan.

Van die drie is Burr de geheimtip. Hij is een comedian die Stefan Pop graag had geboekt voor het door hem samengestelde programma van het Comedytrain International Summer Festival. In het kleine Toomler in Amsterdam komen gedurende vier weken acht interessante comedians voorbij. Met als mooiste vangst Sam Simmons, die vorig jaar de prijs voor beste comedyshow won op de Edinburgh Fringe. En dat betekent dat je zo’n duizend andere comedians op dat kolossale festival achter je laat.

Wie Bill Burr niet kent: zijn vorige programma staat op Netflix: I’m sorry that you feel that way, uit 2014. Burr (1968) is een slimme ironicus. Hij doet zich voor als een true American, een kerel van de gestampte pot, die bijvoorbeeld houdt van wapens. Maar onder dat mom neemt hij radicaal liberale standpunten in en levert hij sarcastische kritiek. Dat begint al met zijn eerste grap als hij in juni in het zuiden van de VS, in Atlanta, optreedt en klaagt over de drukkende warmte. „Het is belachelijk heet hier. Om gek van te worden. Dan begrijp je waarom ze hier zo racistisch zijn. Ik snap het wel. Hoe kun je het in deze hitte het überhaupt nog met iemand vinden?”

Later vertelt hij dat hij de opmerkelijke racistische uitlatingen wel begrijpt, zoals van de tachtigjarige eigenaar van een honkbalclub. „Voor een tachtigjarige viel het nog mee. Tot zijn dertiende zag hij alleen blank honkbal. Zijn ouders hebben nog de laatste Indianen vermoord.” Enzovoort.

is redacteur cabaret

    • Ron Rijghard