2DOC: De AsielzoekmachineNPO 2, 20.30-21.35u.

None

Het is vandaag Wereldvluchtelingendag, een goed moment om de televisiedocumentaire De Asielzoekmachine uit te zenden. Deze documentaire is onderdeel van een groter project waarin wordt gezocht naar manieren om met de vluchtelingencrisis om te gaan. Documentairemakers Eefje Blankevoort en Els van Driel hebben een jaar lang gefilmd op alle locaties in Nederland die een rol spelen in de complete asielketen. Bij verschillende azc’s, de noodopvang in de IJsselhallen, Schiphol, de IND en gezinsopvanglocaties spraken ze met beleidsmakers- en uitvoerders, asielzoekers, advocaten, vluchtelingen, wetenschappers, rechters en vluchtelingen. Het doel hiervan was inzicht te krijgen in hoe ons asielbeleid werkt en hoe we eigenlijk zouden willen dat dit werkt. Dit heeft geresulteerd in tentoonstellingen, brainstormsessies, radiodocumentaires, een webdocumentaire , een website (asielzoekmachine.nl) waar bezoekers hun ideeën over het asielbeleid kunnen inbrengen en de vanavond uit te zenden documentaire. Alle ideeën die zijn verzameld, worden vandaag aan de politiek, uitvoeringsinstanties en maatschappelijke organisaties gepresenteerd.