‘Volkswagen: miljarden om dieselschandaal in de VS definitief achter zich te laten’

Volkswagen komt deze maand nog met een plan ter waarde van 10 miljard dollar (8,9 miljard euro) om in de VS van de ellende met dieselmotoren af te komen. Van het bedrag gaat 6,5 miljard dollar naar auto-eigenaren en 3,5 miljard naar federale en Californische toezichthouders, meldde zondag persbureau Bloomberg die een anonieme bron citeert. Uiterlijk 28 juni gaan advocaten van slachtoffers van de sjoemelsoftware het plan voorleggen aan de rechter in Californië die de claims bijhoudt. In het plan hoeven de auto-eigenaren hun diesel niet aan te laten passen, VW koopt desgewenst ook auto’s terug.

Volkswagen sjoemelde met dieselmotoren, die lang niet zo zuinig bleken als klanten dachten. Het heeft tot een groot schandaal geleid en tot talrijke schadeclaims. De Duitse autogigant wil de zaken schikken. Een probleem is vooralsnog dat de Amerikaanse toezichthouders en milieudiensten nog niet akkoord zijn met de door VW voorgestelde aanpassingen.

Onlangs maakte Volkswagen al bekend zich meer te gaan richten op het maken van elektrische auto’s en technieken als geautomatiseerd rijden. Daarmee wil topman Matthias Müller het sjoemelsoftwareschandaal achter zich laten. Komende jaren wil hij meer dan dertig elektrische modellen op de markt brengen, waar hij er tegen 2025 jaarlijks 3 miljoen van verwacht te verkopen. (ANP)