Coach van topatleet Dibaba opgepakt in dopingonderzoek

In zijn hotelkamer werden sporen van EPO en andere verboden middelen gevonden.

Dibaba bij de wereldkampioenschappen atletiek in China, vorige zomer.
Dibaba bij de wereldkampioenschappen atletiek in China, vorige zomer. Foto AFP

De Spaanse politie heeft maandag de Somalische atletiekcoach Jama Aden gearresteerd. De arrestatie vond plaats in het kader van een onderzoek naar dopinggebruik in de atletiek, schrijft persbureau AP. Aden is de coach van veel beroemde atleten, onder wie wereldkampioen op de 1.500 meter Genzebe Dibaba.

Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat de atleten onder zijn hoede doping hebben gebruikt. De Spaanse politie deed een inval in zijn hotelkamer in de buurt van Barcelona. Daar vond ze sporen van EPO en andere verboden middelen.

Ook een assistent van Aden, een Marokkaanse fysiotherapeut, is aangehouden. Dertig atleten die ook te gast waren in het hotel, waar coach Aden al sinds 2013 trainingskampen organiseert, werden getest op dopinggebruik.

Favoriet voor gouden medaille

Wereldkampioen Dibaba was één van deze atleten. De tests werden uitgevoerd door vertegenwoordigers van het Spaanse antidopingsagentschap en de internationale atletiekbond IAAF. Dibaba is een favoriet om de gouden medaille te winnen bij op de 1.500 meter tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro deze zomer. Ze is een van de grootste concurrenten van de Nederlandse Sifan Hassan voor olympisch goud in Brazilië.

In Spanje zijn straffen tot twee jaar cel mogelijk voor het in bezit hebben, aanbieden of verhandelen van doping.

    • Guus Ritzen