Amerika 2016

Campagneleider Donald Trump weg

De reden is niet bekendgemaakt, maar het team lijkt zich te herschikken voor de strijd tegen Clinton.

Archiefbeeld van Trump en Lewandowski (links).
Archiefbeeld van Trump en Lewandowski (links). Foto Gerald Herbert / AP

Donald Trump heeft afscheid genomen van zijn campagneleider, Corey Lewandowski. Dat heeft zijn team maandag bekendgemaakt in een statement, dat onder meer is verspreid door persbureau AP. De reden van zijn vertrek heeft het campagneteam van de Republikeinse kandidaat nog niet bekendgemaakt.

Hoewel Trump de Republikeinse nominatie verrassend wist binnen te halen, staat zijn campagne voor het presidentschap er minder florissant voor. De laatste tijd zakt hij in de peilingen en hebben zijn aanhangers en kinderen volgens The New York Times hun zorgen geuit.

Diverse Amerikaanse media, waaronder The New York Times, The Washington Post en AP, melden dat bronnen zeggen dat Lewandowski is ontslagen. Het team van Trump houdt zich in de verklaring op de oppervlakte:

“Het campagneteam is Corey dankbaar voor zijn harde werk en toewijding en wenst hem het beste voor de toekomst.”

Race om het presidentschap

Ingewijden zeggen in The New York Times dat het team van Trump zich al enige tijd wil herschikken in aanloop naar de race om het presidentschap. Clinton, die zo goed als zeker is van de Democratische nominatie, heeft weken geleden al de aanval op hem geopend.

Lewandowski was al “min of meer opzijgezet”, schreef NRC-correspondent Guus Valk eerder. Het team dat Trump zijn presidentschap moet bezorgen, bestaat nu voornamelijk uit meer ervaren adviseurs die al jaren meelopen in de Republikeinse partij.

Lees meer over het team van Trump: Aan dit ‘team of rivals’ dankt Trump zijn visies

Corey Lewandowski was omstreden als campagneleider. Hij werd onder meer verdacht van mishandeling van een journaliste, maar werd daar uiteindelijk niet voor vervolgd.