Bahrein ontneemt burgerschap van prominente shi’itische geestelijke

De spanningen tussen sunnieten en shi’ieten in het land lopen steeds hoger op.

Shi'itische geestelijke sjeik Isa Qassim geeft een toespraak aan zijn volgers in 2013. Bahrein ontnam hem zijn burgerschap.
Shi'itische geestelijke sjeik Isa Qassim geeft een toespraak aan zijn volgers in 2013. Bahrein ontnam hem zijn burgerschap. Foto AFP

De Arabische Golfstaat Bahrein heeft de hoogste shi’itische geestelijke van het land, sjeik Isa Qassim, zijn burgerschap ontnomen. Dat meldt persbureau Reuters maandag. Waarschijnlijk zal hij nu uiteindelijk het land worden uitgezet. Volgens het Bahreinse ministerie van Binnenlandse Zaken zaaide de geestelijke verdeeldheid in de samenleving en had hij groepen opgezet “die religieuze ideologieën en politieke entiteiten uit het buitenland volgen” - een verwijzing naar Iran.

De toch al aanzienlijke spanningen tussen de shi’ieten en de sunnieten in het land dreigen hierdoor verder op te lopen. Zodra het nieuws bekend werd gingen er honderden jongeren de straat op om te protesteren tegen het besluit.

In 2011 werd een shi’itische volksopstand in Bahrein hard onderdrukt, onder meer met militaire steun van Saoedi-Arabië. Sindsdien zijn er nog geregeld protesten in het land tegen discriminatie en armoede. Het sunnitische koningshuis van Bahrein treedt keihard op tegen elke vorm van (shi’itische) oppositie. Een week geleden werden alle activiteiten van Wefaq, de grootste shi’itische oppositiepartij van het land, opgeschort. Mogelijk is dit een opmaat tot een verbod. De partij wordt beschuldigd van het creëren van een “klimaat van terrorisme, extremisme en geweld”. Ook zou Wefaq oproepen tot een interventie in Bahrein door vijandelijke, buitenlandse machten. Dit laatste is een verwijzing naar Iran.

De Verenigde Naties en de Verenigde Staten lieten zich kritisch uit over de manier waarop de oppositie de mond wordt gesnoerd. Een woordvoerder van de VN zei vorige week tegen persbureau Reuters:

“De secretaris-generaal (Ban Ki-moon) maakt zich zorgen over de recente acties van de Bahreinse autoriteiten die gericht zijn op het beperken van de politieke oppositie van het land.”

Islamitische belasting

Vorige week meldden lokale kranten dat de Bahreinse autoriteiten een onderzoek zijn begonnen naar twee islamitische welzijnsorganisaties die zijn gelieerd aan Wefaq en een bankrekening met 10 miljoen dollar op naar van de ayatollah Qassim.

In reactie daarop beschuldigden vier prominente shi’itische geestelijken, onder wie Qassim zelf, de regering van een aanval op de shi’itische islam. Ze verwezen naar de zogeheten khums, een speciale, religieuze belasting die shi’ieten aan hun imam betalen. Het innen van deze belasting is een van de pilaren van de shi’itische islam.

Columnist Carolien Roelants schreef eerder over de oplopende spanningen in het land. Niet loyaal aan de koning? Hup, het land uit!

Bahrein wordt bestuurd door een sunnitische elite, maar shi’ieten zijn in het land in de meerderheid. Naar schatting maken zij 65 tot 70 procent van de autochtone bevolking uit.

    • Guus Ritzen