Agent: man greep naar politiewapen om Donald Trump te doden

De man probeerde het pistool te stelen bij een Trump-bijeenkomst in Las Vegas.

De man wordt afgevoerd door de politie.
De man wordt afgevoerd door de politie. Foto John Locher / AP

Een jonge man die zaterdag werd opgepakt bij een bijeenkomst van Donald Trump in Las Vegas, probeerde het wapen van een agent af te pakken om Trump mee dood te schieten. Dat blijkt uit rechtbankstukken die maandag zijn ingediend, meldt persbureau AP.

In het verslag van een federale agent staat dat de 19-jarige Michael Steven Sandford van Californië naar Las Vegas was gereden. Daar ging hij daags voordat hij Trump zou opzoeken naar een schietbaan om te leren hoe een wapen werkt. Op zaterdag ging hij naar het Treasure Island Casino waar de Republikeinse presidentskandidaat zou spreken.

Twitter avatar RindelsAP Michelle Rindels Our story so far on man who was arrested at Vegas Trump rally, said he wanted to kill Trump https://t.co/VRXKlBqGyn https://t.co/ZQ8kL2vQ7f

Naar eigen zeggen benaderde Sandford een politieagent met de vraag of hij een handtekening van Trump mocht. Vervolgens probeerde hij diens dienstwapen te grijpen. De man slaagde daar niet in. De man zou verklaard hebben dat hij met het wapen Trump wilde doden. Hij wordt volgens AP verdacht van geweldpleging.

Sandford heeft de Britse nationaliteit. Zijn visum om in Amerika te mogen verblijven zou volgens CNN verlopen zijn. Hij zou al een maand in Californië in zijn auto geleefd hebben.

Bij zijn voorgeleiding op maandag zei Sandford dat als het hem niet gelukt was Trump in Las Vegas te doden, hij het bij het volgende evenement in Phoenix in de staat Arizona weer zou hebben geprobeerd. Ook vertelde hij dat hij het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme.

Volgens de openbaar aanklager is bij Sandford nooit officieel een geestelijke ziekte vastgesteld, schrijft Las Vegas Now. Wel zou hij in het verleden een zelfmoordpoging ondernomen hebben en behandeld zijn voor dwangneuroses en anorexia. De man heeft geen strafblad. Op 5 juli moet hij opnieuw voorkomen.

    • Bastiaan Nagtegaal
    • Joram Bolle