Afgang KNVB bij FC Twente

De selectie van FC Twente kan zich warm lopen voor de eerste thuiswedstrijd op 6 augustus tegen Excelsior in de eredivisie. De technische staf was zich waarschijnlijk al aan het voorbereiden op een heel ander duel: tegen FC Den Bosch, een divisie lager.

Het steekspel rondom de financiële misstanden bij FC Twente heeft vrijdag een verrassende wending gekregen. De club mag van de beroepscommissie van de KNVB in de eredivisie blijven, maar moet vanwege ernstige recidive een boete van 181.000 euro aan de KNVB betalen. En daarmee wordt de straf van de onafhankelijk licentiecommissie – degradatie naar de eerste divisie – ongedaan gemaakt. Een opmerkelijke uitspraak: eerder had de voorzieningenrechter FC Twente in het ongelijk gesteld.

De beroepscommissie volgt de club in haar claim dat de licentiecommissie de indruk had gewekt dat met de operatie ‘schoon schip’ het eredivisieschap behouden zou blijven. Ook de bijdragen van crediteuren en de gemeente Enschede zijn gebaseerd op de financiële en bestuurlijke sanering van de club. De overtredingen die de club bekendmaakte in de periode tussen december 2015 en april 2016, zouden niet worden meegewogen in de beoordeling voor het behoud van de licentie. En de licentiecommissie deed dat wel deed. Volgens de KNVB is er sprake van een verschil in interpretatie van de schoon schipregeling.

Natuurlijk, de vergrijpen waren ernstig genoeg om FC Twente zwaar te straffen. De nu opgelegde geldboete staat in geen verhouding tot het grootschalige gesjoemel door de vroegere leiding.

Tegen dergelijke grootscheepse misdragingen bleek de KNVB over een te beperkt arsenaal aan sancties te beschikken. Er zijn maar twee straffen mogelijk: een geldboete of het intrekken van de licentie. Omdat de eerste straf als te licht wordt gezien en de tweede als te zwaar kwam de licentiecommissie met de degradatie van FC Twente als tussenoplossing. Daarmee werd echter een flinke hypotheek gelegd op de finale van een nog lopend seizoen met grote onzekerheid voor de betrokken clubs.

De KNVB heeft als organisator van de voetbalcompetitie en bewaker van een ordentelijk verloop daarvan reputatieschade opgelopen. De bond, die zich terecht inspant voor een behoorlijk bestuur bij de profclubs, moet zich bezinnen op de eigen geloofwaardigheid. Zij kan zich geen tweede soap van deze omvang permitteren. De Graafschap, dat nu door de uitspraak van de beroepscommissie over FC Twente degradeert, zit met de kater. Begin augustus wacht het eerste competitieduel: niet tegen eredivisionist Excelsior maar thuis tegen FC Den Bosch.