Aegon zet eerste algemeen pensioenfonds op

Het fonds heeft van toezichthouder De Nederlandsche Bank onlangs een vergunning gekregen.

Het fonds Stap begint met een startkapitaal van een half miljoen euro, afkomstig van Aegon en TKP.
Het fonds Stap begint met een startkapitaal van een half miljoen euro, afkomstig van Aegon en TKP. Foto: Koen Suyk / ANP

Verzekeraar Aegon begint samen met dochterbedrijf TKP het eerste algemeen pensioenfonds (APF) in Nederland. Het fonds, Stap genaamd, heeft van toezichthouder De Nederlandsche Bank onlangs een vergunning gekregen. Dat heeft Aegon maandag bekendgemaakt.

Het algemeen pensioenfonds is een nieuw soort fonds, naast de bestaande fondsen voor bedrijfstakken en ondernemingen. Het is bedoeld voor pensioenfondsen die te klein zijn om zelfstandig te overleven. Door zich aan te sluiten bij een algemeen pensioenfonds kunnen ze op administratieve en bestuurlijke kosten besparen. Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen sinds 1 januari een vergunning aanvragen voor een APF.

20.000 deelnemers, startkapitaal half miljoen

“Enkele pensioenfondsen en tientallen bedrijven” willen zich al aansluiten bij Stap, zegt een woordvoerder van Aegon. Om welke fondsen en bedrijven het gaat, wil hij niet zeggen, maar het gaat in totaal om ongeveer 20.000 deelnemers. Over hoeveel deelnemers Stap op termijn wil hebben, doet Aegon geen uitspraak.

Stap begint met een startkapitaal van een half miljoen euro, afkomstig van Aegon en TKP. Erno Kleijnenberg, voormalig hoofd van zorgverzekeraar ONVZ, is benoemd tot bestuursvoorzitter van Stap. Jacques Moors, oud-bestuursvoorzitter van Ziekenhuis Amstelland, is benoemd tot voorzitter van de raad van toezicht bij Stap.

Uitkomst voor kleine pensioenfondsen

Het algemeen pensioenfonds moet uitkomst bieden voor kleine pensioenfondsen die steeds meer fuseren. Het totaal aantal pensioenfondsen is sinds het begin van deze eeuw gekrompen van bijna 1.000 naar bijna 350 in 2014. De uitvoeringskosten en de druk van het strengere toezicht maken dat veel fondsen zichzelf opheffen en zich aansluiten bij andere fondsen.

Het overstappen naar verzekeraars is vaak niet aantrekkelijk, omdat de verzekerde pensioenregelingen hoge premies hebben om de lage rente te compenseren. Met een algemeen pensioenfonds kunnen verzekeraars, zoals Aegon, een goedkopere regeling aanbieden met de ‘zachte garantie’ die gangbaar is bij pensioenfondsen.

Algemene pensioenfondsen van andere verzekeraars wachten nog op een vergunning, zoals Centraal Beheer APF en Delta Lloyd APF. De grote pensioenuitvoerder PGGM wil ook een dergelijk fonds beginnen.

Het algemeen pensioenfonds is vooral bedoeld als alternatief voor ondernemingspensioenfondsen. Verplichte bedrijfstakfondsen voor hele sectoren kunnen niet instappen.

    • Eppo König