‘Belgische verdachten zijn familie van broers El-Bakraoui’

De Belgische politie heeft vrijdag drie mannen aangehouden die op het punt zouden hebben gestaan een aanslag te plegen. Twee van hen zijn familie van de broers El-Bakraoui, de zelfmoordterroristen die in maart aanslagen pleegden op vliegveld Zaventem en het Brusselse metrostation Maalbeek, meldden Belgische media.

De drie zouden in afgeluisterde telefoongesprekken hebben gesproken over het plegen van aanslagen tijdens de EK-voetbalwedstrijd België-Ierland, die zaterdagmiddag in Frankrijk werd gespeeld. Doelwit zou het Rogierplein in Brussel zijn, waar fans van de Rode Duivels op groot scherm de wedstrijd bekeken. Ook zouden ze winkelcentra en stations op het oog hebben gehad als doelwit.

De Belgische autoriteiten verkeren in staat van verhoogde waakzaamheid. Enkele ministers zouden volgens Belgische media extra worden beveiligd. Zondag werd het centraal station van Brussel enkele uren ontruimd, nadat daar twee verdachte koffers waren achtergelaten, maar dat bleek vals alarm.

De drie terreurverdachten werden vrijdag ingerekend bij een grootscheepse politieactie, waarbij twaalf mannen zijn opgepakt. Negen van hen zijn weer vrijgelaten. In hun woningen en garageboxen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Een van de drie terreurverdachten, Jawad Benhattal (29), is een bekende van de politie. Hij werd eerder tot zes jaar cel veroordeeld voor een gewapende overval op een wisselkantoor in 2010. Die pleegde hij samen met zelfmoordterrorist Ibrahim el-Bakraoui, zijn neef.

Een van de andere verdachten was de oom van de broers El-Bakraoui. De drie mannen zijn zaterdag voorgeleid. Hun wordt het beramen van een terreuraanslag en het meedoen aan de activiteiten van een terreurorganisatie ten laste gelegd.

Ondanks de aanwijzingen voor een nieuwe aanslag hebben de Belgische autoriteiten het dreigingsniveau in het land niet verhoogd naar het hoogste niveau. Het staat nu op 3, wat betekent dat een aanslag „mogelijk” en „waarschijnlijk” is.