Zwitsers en Fransen in achtste finale, Albanië in wachtkamer

Zwitserland en Frankrijk waren beide tevreden met 0-0, Albanië verraste Roemenië met 1-0.

Pogba van Frankrijk vecht met Behrami van Zwitserland om de bal.
Pogba van Frankrijk vecht met Behrami van Zwitserland om de bal. Foto Geert Vanden Wijngaert / AP

Frankrijk was na twee wedstrijden al zeker van de volgende ronde op het EK in het eigen land, Zwitserland had alle drie de groepswedstrijden nodig. Het land staat na een 0-0 gelijkspel tegen Frankrijk ook in de achtste finale. Albanië moet na een verrassende 1-0 winst op Roemenië nog afwachten of het bij de beste vier nummers drie hoort.

Frankrijk en Zwitserland hadden er een salonremise van kunnen maken. De Zwitsers zouden dan met vijf punten zeker op plek twee eindigen, de Fransen op één met zeven punten. Maar beide teams leken te willen winnen, ook om Duitsland in de volgende ronde te ontlopen. Zwitserland had grote delen van de wedstrijd het initiatief, Frankrijk de beste kansen: Pogba raakte twee keer de lat, Payet eenmaal. Uiteindelijk konden beide landen leven met een wedstrijd zonder winnaar en won Frankrijk groep A.

Twitter avatar euro2016_result EURO 2016 Results Group A final Standings https://t.co/O8sbXdDKzU

In de wedstrijd tussen Albanië en Roemenië moesten beide landen winnen om nog door te kunnen, maar de Albanezen leken het meer te willen. In de eerste helft drukte het veldoverwicht zich uit in een knappe kopgoal van Sadiku, het eerste doelpunt van Albanië op dit EK. In de tweede helft drong Roemenië wel aan, maar het team was niet bij machte de wedstrijd te keren en is met één punt uit drie duels uitgeschakeld.

Wie de tegenstanders van Frankrijk en Zwitserland worden is nog niet bekend, wel wanneer ze weer aan de bak moeten. Frankrijk speelt op 26 juni in Lyon tegen de nummer drie van groep C, D of E, Zwitserland op 25 juni in Saint-Etienne tegen de nummer twee van groep C. Dat wordt Duitsland, Polen of Noord-Ierland. Albanië speelt als het doorgaat of tegen de winnaar van groep B in Parijs op 25 juni, of tegen de winnaar van groep C op 26 juni in Villeneuve d’Asq.

Zwitserland-Frankrijk

Omdat zijn ploeg zich al voor het eerste fluitsignaal in Villeneuve d’Asq, een voorstad van Lille, zeker wist van de volgende ronde, besloot bondscoach Didier Deschamps vijf wijzigingen door te voeren in zijn basisopstelling. Spelers kregen rust of er werd mee voorkomen dat een opgelopen gele kaart tot een schorsing zou leiden. Paul Pogba en Antoine Griezmann keerden terug in de basis, Yohan Cabaye, Moussa Sissoko en André-Pierre Cignac mochten voor het eerst starten, in plaats van onder meer smaakmaker Dimitri Payet en spits Olivier Giroud. Bij de Zwitsers verdrong de 19-jarige Breel Embolo concurrent Haris Seferovic uit de spits.

De Zwitsers hadden genoeg aan een gelijkspel om tweede te worden, maar de ploeg liet merken daar niet op te willen koersen. Uit een corner in de zevende minuut maakte Pogba bijna een eigen goal, maar de bal werd uitgerekend door de gevallen Zwitser Embolo op de doellijn geblokt. Daarna liet Pogba vrij snel tot drie keer toe zien ook oog te hebben voor het goede doel. Eén schot belandde via de vingers van de Zwitserse keeper op de lat, een inzet binnen het strafschopgebied werd knap gestopt en een droge knal van ver een aantal minuten later spatte op de lat uiteen zonder tussenkomst van de doelman. De rest van de eerste helft speelden beide teams om op voorsprong te komen. Frankrijk werd vooral gevaarlijk uit corners, Zwitserland kreeg geen grote kansen.

De tweede helft vertoonde een gelijk patroon als de eerste, met de Zwitsers die het initiatief namen, zonder dat Frankrijk echt in gevaar kwam. In tegendeel, een schot van Gignac en weer een van Pogba waren de gevaarlijkste momenten in het eerste kwartier na rust. Daarna leek Frankrijk meer genoegen te nemen met een doelpuntloos gelijkspel, al kreeg de ploeg nog goede kansen. De beste Franse speler van de eerste twee wedstrijden, Dimitri Payet, kwam in het veld voor Kingsley Coman en raakte na een snelle uitbraak vanaf rechts met een volley de onderkant van de lat. Het was het laatste echte wapenfeit in de wedstrijd die langzaam uitdoofde. De grootste opwinding kwam van de Zwitserse shirts. Drie keer scheurde een speler uit zijn tenue in de eerste helft, een keer in de tweede.

Twitter avatar Omid_M Omid Memarian #Puma the big loser of #SUIFRA, Swiss players shirts ripped off not once, not twice, but three times! Humiliating. https://t.co/9sCSaAMyei

Roemenië-Albanië

Na een gelijkspel en een nederlaag voor Roemenië en twee nederlagen voor Albanië, moesten beide landen winnen om nog kans te maken op de volgende ronde. Roemenië deed dat met vier andere spelers, onder meer door voor de derde keer een andere spits op te stellen. Ditmaal moest Denis Alibec voor het gevaar in het strafschopgebied van de tegenstander zorgen. Albanië verving alleen de geschorste middenvelder Burim Kekeli door Migjen Basha. Recordinternational en aanvoerder Lorik Cana bleef ondanks dat hij na een in de eerste wedstrijd opgelopen schorsing weer mocht spelen, in het begin op de bank.

Het spel golfde op en neer, met Roemenië dat een licht overwicht had. Dat drukte zich niet uit in al te grote kansen, wel in een aantal schoten op goal van afstand. Albanië was na een minuut of 23 dicht bij een goal. Na een snelle uitbraak van rechts miste Ermir Lanjani praktisch voor open doel door een voorzet vanaf vijf meter hoog over te glijden, maar al had hij gescoord dan had de goal niet geteld wegens buitenspel. Vanaf dat moment nam Albanië het initiatief over en wist Roemenië het balbezit slecht vast te houden. Het leidde tot een aantal kansen, waarin Albanië wederom bewees de tweede ring van het stadion in Lyon en de handen van de keeper goed te kunnen vinden.

In de 43e minuut resulteerde de aanhoudende druk van Albanië toch in een doelpunt. Nummer tien Sadiku kopte een voorzet van rechts over de Roemeense doelman heen die uit z’n goal kwam, maar vergat in te grijpen. Het was de eerste goal van Albanië op dit EK.

Met routinier Sanmartean in plaats van Andrei Prepeliță moest Roemenië in de tweede helft vechten voor zijn laatste kans. Albanië verloor iets van zijn aanvallende intenties en Roemenië kwam wat beter in het spel. Spits Alibec moest geblesseerd gewisseld worden. Torje kwam in zijn plaats. Aan Albanese zijde werd doelpuntenmaker Sadiku vervangen. Albanië wist ondanks iets grotere Roemeense druk de verdediging goed gesloten te houden. Pas in de 76e minuut kreeg Roemenië een goede kans, maar invaller Andone schoot op de lat na een mooie actie van Sanmartean.

De Roemenen drongen nog wel aan, maar konden niet scoren. Zo boekte Albanië de eerste overwinning op het EK, en mag het land nog hopen op de volgende ronde. Roemenië moet met slechts één punt uit drie wedstrijden naar huis.