Verzetsstrijder Truus Menger-Oversteegen (92) overleden

Menger-Oversteegen vocht aan de zijde van haar zusje Freddie en ‘het meisje met het rode haar’ Hannie Schaft tegen de Duitse bezetters.

Truus Menger-Oversteegen (M) en Freddie Dekker-Oversteegen, verzetsvriendinnen van Hannie Schaft, krijgen het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt door premier Mark Rutte. De zussen kregen de onderscheiding voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Truus Menger-Oversteegen (M) en Freddie Dekker-Oversteegen, verzetsvriendinnen van Hannie Schaft, krijgen het Mobilisatie-Oorlogskruis uitgereikt door premier Mark Rutte. De zussen kregen de onderscheiding voor hun jarenlange inzet bij het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Foto Jerry Lampen/ANP

De Haarlemse verzetsstrijder Truus Menger-Oversteegen is op 92-jarige leeftijd overleden in haar huis in Grootebroek. Dat heeft de stichting Nationale Hannie Schaftherdenking tegenover ANP bevestigd. Menger-Oversteegen vocht aan de zijde van haar zusje Freddie en ‘het meisje met het rode haar’ Hannie Schaft tegen de Duitse bezetters.

Daarbij schuwde Menger-Oversteegen het geweld niet. Hoewel ze pas 16 was toen de Tweede Wereldoorlog, ging ze gelijk in het verzet. Ze begon met het helpen van onderduikers en het rondbrengen van blaadjes, maar nadat de Februaristaking in 1941 bloedig was neergeslagen besloten zij en haar zus dat geweldloos verzet niet voldoende was . Gedurende de oorlog blies ze een spoorlijn op en voerde ze een aantal liquidaties uit, al is onbekend hoeveel. Daarover zei ze in een interview met NRC in 2009:

“Dat ze NSB’ers waren, daar ging het ons niet om. De mensen die geliquideerd werden, waren actief bezig met het opsporen en verraden van Joden en andere onderduikers. Ze moesten gestopt worden, om erger te voorkomen.”

Lees het hele interview met Truus Menger-Oversteegen uit 2009: ‘Die liquidaties waren nodig om erger te voorkomen’

Hannie Schaft

Veel van haar daden beging ze samen met Hannie Schaft, die later door een boek en een film bekend zou worden als ‘het meisje met het rode haar’. Toen Schaft vlak voor het einde van de oorlog werd opgepakt door de Duitsers, ondernam Menger-Oversteegen nog een reddingspoging. Die mislukte, en Schaft werd later gefusilleerd door de Duitsers in de duinen van Bloemendaal.

Menger-Oversteegen werd op haar 75e verjaardag vanwege haar verdiensten benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ook kreeg ze samen met haar zus het Mobilisatie-Oorlogskruis voor hun verzetsdaden. Na de oorlog trad ze op als spreker bij herdenkingen en op scholen en bouwde ze een carrière op als bekend kunstenares. Een bekend beeld van haar is het standbeeld van haar vriendin Hannie Schaft in het Haarlemse Kenaupark. Tot het einde van haar leven bleef ze actief, ook als voorvechter van de internationale vrouwenbeweging en de anti-apartheidsstrijd in Zuid-Afrika.