UEFA onderzoekt gedrag fans België en Hongarije

Ook Portugal hangt een straf boven het hoofd nadat een fan op het veld een selfie wilde maken met Ronaldo.

Hongaarse fans steken vuurwerk af tijdens het duel zaterdag met IJsland (1-1).
Hongaarse fans steken vuurwerk af tijdens het duel zaterdag met IJsland (1-1). Foto Bertrand Langlois/AFP

De UEFA onderzoekt het gedrag van de supporters van Hongarije, België en Portugal op het EK voetbal. De disciplinaire commissie van de Europese voetbalbond maakte zondag bekend dat de drie landen een straf boven het hoofd hangt na ongeregeldheden. Soortgelijke procedures lopen ook tegen Kroatië en Turkije.

Supporters van Hongarije misdroegen zich zaterdag in het duel met IJsland (1-1) in Marseille. Ze staken vuurwerk af en vochten met stewards. Een speler van IJsland werd bovendien geraakt door een voorwerp dat op het veld werd gegooid toen hij de 1-0 van Gylfi Sigurdsson vierde.

Naar wangedrag van Belgische fans wordt eveneens onderzoek gedaan: een aantal van hen staken vuurwerk af en gooiden objecten op het veld tijdens de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Ierland. Dat duel werd gespeeld in Bordeaux.

Daarnaast wordt het gedrag van een Portugese fan onderzocht: hij liep na het doelpuntloze gelijkspel tegen Oostenrijk zaterdagavond het veld op om een selfie te nemen met aanvaller Cristiano Ronaldo. De man legde tientallen meters af om met zijn held op de foto te gaan. Een toegesnelde suppoost werd door Ronaldo op afstand gehouden totdat de fan zijn selfie had gemaakt.

Onderzoeken naar Kroatië en Turkije

De UEFA kondigde zaterdag al aan dat het ongeregeldheden onderzoekt tijdens de wedstrijd Kroatië - Tsjechië (2-2). Tegen het einde van dat treffen gooiden supporters vuurwerk op het veld en op de tribune werd gevochten. Het duel werd vijf minuten stilgelegd.

Turkse fans gooiden vrijdag vuurwerk op het veld tijdens het duel met Spanje (3-0 verlies voor Turkije). Ook worden enkele supporters ervan beschuldigd het veld te hebben betreden.

De landen hangt een boete boven het hoofd. Eerder kreeg Rusland al een dergelijke straf plus een voorwaardelijke uitsluiting van het toernooi na misdragingen van supporters in Marseille. Bij gevechten raakten Russische supporters slaags met voetbalfans uit Engeland. Er vielen 35 gewonden, van wie enkelen zwaargewond.