Zestien doden op Russisch meer door storm

Drie boten sloegen om. Onder de slachtoffers zijn vijftien kinderen die bij het meer op vakantie waren.

Het Syamozero-meer.
Het Syamozero-meer. Foto Valery Kukin / Wikimedia Commons

Zestien mensen zijn zaterdag verdronken op een meer in Noordwest-Rusland in de deelrepubliek Karelië. Onder de slachtoffers zijn vijftien kinderen en één volwassene, zo melden Russische media op basis van plaatselijke autoriteiten.

De kinderen waren afkomstig uit Moskou en maakten deel uit van een groep van 47 met vier volwassen begeleiders. Ze waren op vakantie aan het Syamozero-meer, een populaire vakantiebestemming in de regio. De groep was verdeeld over drie boten aan het varen toen het ging stormen en de boten omsloegen. De kinderen die zijn omgekomen zouden volgens de Russische kinderombudsman geen reddingsvesten hebben gedragen, meldt Russia Today.

36 mensen zouden zijn gered, drie worden nog vermist. Vier begeleiders zijn opgepakt. In de dagen voorafgaand aan de ramp zou meerdere malen zijn gewaarschuwd voor zeer slecht weer. “Ze hadden het recht niet om te gaan varen,” zei plaatselijke politicus Alexei Gavrilov volgens persbureau AP. Er is een onderzoek ingesteld om na te gaan of aan alle veiligheidsvoorschriften is voldaan.