Turkse politie zet traangas in bij transgenderoptocht

Ondanks een demonstratieverbod gingen transgenders toch de straat op. De politie dreef ze uiteen met traangas en rubberen kogels.

Een regenboogvlag hangt over het Amerikaans consulaat in Istanbul als steunbetuiging aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op een homoclub in het Amerikaanse Orlando.
Een regenboogvlag hangt over het Amerikaans consulaat in Istanbul als steunbetuiging aan de nabestaanden van de slachtoffers van de aanslag op een homoclub in het Amerikaanse Orlando. Foto Lefteris Pitarakis/AP

De Turkse politie heeft zondag traangas en rubberen kogels gebruikt om vijftig leden van de LGBT-gemeenschap op het Taksimplein in Istanbul uit elkaar te drijven, meldt AFP. Ondanks een demonstratieverbod gingen transgenders toch de straat op om hun jaarlijkse Trans Pride te houden.

De autoriteiten in grootste stad van Turkije hadden de optocht verboden omdat ze de veiligheid van de deelnemers niet konden garanderen. Honderden agenten van de oproerpolitie stonden klaar om een einde te maken aan eventuele pogingen tot een demonstratie. Volgens correspondent Marloes de Koning besloot de organisatie van de Trans Pride na overleg met de politie niet te gaan lopen en enkel een persverklaring uit te geven. Zo’n vijftig transgenders besloten los daarvan zich toch te verzamelen op het Taksimplein.

Twitter avatar MarloesdeK Marloes de Koning ‘Gerechtigheid voor #Orlando. Gerechtigheid voor iedereen’ 1 min later golf traangas over ze heen. #TransPride2016 https://t.co/8DiiOu4HvL

Tekst gaat verder onder de video:

Volgende week stond de Gay Pride in Istanbul gepland. Ook die is verboden door de autoriteiten omdat het als te onveilig wordt gezien. De gouverneur van Istanbul wijst volgens Reuters op de aanslagen die IS-strijders en Koerdische militanten de laatste tijd in de stad pleegden. Ook zou een ultranationalistische jongerengroepering genaamd Alperen Hearts gedreigd hebben met geweld als de optocht door zou gaan.

Lees over de aanslag op een homoclub in Orlando in de VS: Homo’s VS voelen opeens weer de haat