De Thuiskok: Indiase familierecepten

Hoevelen van u hebben niet leren koken van uw ouders? De keuken thuis is een ideale en harmonieuze speeltuin waar het vak van generatie op generatie doorgegeven wordt, ook voor de professionals. Geregeld krijg ik kookboeken voor mijn neus die zijn opgedragen aan moeder, vader of grootouders.

Maar dat koken ook zowat kan leiden tot het einde van een familie, blijkt wel uit het verhaal van de Brits-Indiase Anjali Pathak, auteur van Geheimen van mijn Indiase familiekeuken. Haar grootvader kwam met vijf pond op zak naar Groot-Brittannië en richtte het Indiase voedselmerk Patak op. Haar ouders bouwden het uit tot een wereldwijd imperium. Maar het familiebedrijf stortte een aantal jaar geleden bijna in nadat Anjali’s vader ruzie kreeg met zijn zussen over aandelen in het bedrijf. Slechts de verkoop van Patak, voor honderden miljoenen ponden aan een Britse multinational, bracht uitkomst. In het boek is van die onrustige familiegeschiedenis verrassend genoeg niets te merken. Het is opgedragen aan Anjali’s moeder en er staan zwart-witfoto’s in van de familie van Anjali, inclusief haar vader en zijn broers en zussen. Bovendien werkt Anjali nog altijd in het bedrijf.

Met zo’n familie kreeg de jonge Anjali alle ruimte om te experimenteren met de Indiase keuken. Ze is in het boek dicht bij de klassieke basis gebleven: kip tikka masala, naanbrood en lamskebab staan erin. Verder zijn er hapjes, hoofd- en bijgerechten en heel veel toetjes, want Pathak is een zoetekauw. Aan het einde van het boek komen zelfs wat Indiase cocktails en wijnadviezen voorbij. Heel fijn ook: alle recepten passen netjes op één pagina.

Ondanks de focus op traditie is het boek ook modern. „Dit boek is niet bedoeld voor wie traditioneel Indiaas wilt koken, maar voor wie van de karakteristieke kruiden houdt en wil weten hoe je die gebruikt”, schrijft Pathak in haar voorwoord. Ze voegt daad bij woord in een hoofdstuk voor vegetariërs en meteen daarna pagina’s met barbecuerecepten. Zo worden aanhangers van twee van de populairste kooktrends van dit moment op hun wenken bediend.

Groot voordeel van de Indiase keuken is dat ze zo wijdverbreid is, dat de meeste ingrediënten standaard in de supermarkt te verkrijgen zijn. Geelwortel (kurkuma of koenjit), komijnzaad (djinten), steranijs of garam masala haalt u zo in huis. U heeft komende week dus geen enkel excuus als we aan de slag gaan.

    • Sam de Voogt