Ten minste 35 doden na overstromingen op Java

Tientallen mensen worden nog vermist op het Indonesische eiland, ook zijn duizenden huizen onder water gelopen.

In de regio Solo in de provincie Midden-Java kijken mensen toe hoe huizen worden verwoest door de overstromingen op het eiland.
In de regio Solo in de provincie Midden-Java kijken mensen toe hoe huizen worden verwoest door de overstromingen op het eiland. Foto Reuters

Bij overstromingen en aardverschuivingen in Indonesië zijn ten minste 35 mensen om het leven gekomen. Tientallen anderen worden nog vermist, meldt persbureau AP. Zestien regio’s in de provincie Midden-Java, op het eiland Java, zijn getroffen door de ramp.

Als gevolg van de overstromingen en grondverschuivingen zijn dit weekend tientallen huizen verwoest en nog eens duizenden onder water gelopen. Volgens lokale autoriteiten is de regio Purworejo het zwaarst getroffen: daar zijn ten minste elf mensen overleden en worden 26 inwoners vermist. Reddingswerkers evacueren nog altijd mensen uit het rampgebied en zoeken naar slachtoffers. Ook het leger is ingezet.

Bij een ander incident in Midden-Java kwamen negen mensen om het leven toen ze puin probeerden te verwijderen van een weg. Toen zich een nieuwe aardverschuiving voordeed, werden zij en een aantal achteropkomende weggebruikers getroffen.

Ongewone regenval

De overstromingen worden veroorzaakt door heftige regenval. De rivier Bogowonto is daardoor buiten haar oevers getreden. De hevige buien zijn ongewoon in deze tijd van het jaar in Indonesië: juni is normaal een relatief droge maand. Het nationale meteorologisch instituut heeft echter al gewaarschuwd voor aanhoudende regenval in vijf provincies de komende weken.