Speelronde 2 van het EK zit erop: dit waren de allermooiste goals

Romelu Lukaku viert zijn eerste en de voor België zo bevrijdende treffer tegen Ierland op zaterdag.
Romelu Lukaku viert zijn eerste en de voor België zo bevrijdende treffer tegen Ierland op zaterdag. Foto Emmanuel Dunand/AFP

Eindelijk. Nadat doelpunten wedstrijd na wedstrijd op een karig rantsoen werden gezet, kwam de productie dit weekeinde los.

Na de eerste speelronde hadden we de fraaiste treffer van Emanuele Giaccherini waarbij de assist zwaar bijdroeg aan de waardering. Dit keer komen we tot een nummer 1 die volledig op eigen kracht tot stand kwam.

In de afgelopen speelronde waren we onder meer getuige van hoe de Spanjaarden 22 passes aaneenregen om tot een goal te komen. Dat konden de Belgen uiteindelijk nog beter. En ook helemaal niet onaardig was de 1-0 van Noord-Ierland in die knap gewonnen wedstrijd tegen Oekraïne.

3. Romelu Lukaku (België)

“Met de voeten!”, jubelde De Standaard als antwoord op de zelf gestelde vraag hoe Lukaku de kritiek aan zijn adres had gepareerd. Na zijn ongelukkige pot tegen Italië, waarin de Rode Duivels toch echt als collectief ontluisterend waren, trof de oudste van de twee aanwezige Lukaku’s zaterdag liefst tweemaal doel. Zijn eerste was de bevrijdende treffer en bovendien prima afgemeten ingeschoten:

2. Milan Škoda (Tsjechië)

Een veelbesproken pot was het: Kroatië koerste comfortabel af op een 2-0 zege, maar de ploeg met tamelijk wat amusementswaarde - een van de weinige dit EK - gaf het weg. En dan waren er ook nog rellen en een vuurwerkincident. De teloorgang vrijdag werd ingezet door toedoen van Milan Škoda, maar credits behoren ook toe aan Tomás Rosicky. De man van glas, die dit EK niet meer in actie komt, bediende Škoda met een heerlijk ‘buitenkantje’. Voor de afronding met het hoofd hoeft eveneens niemand zich te schamen:

1. Marek Hamsik (Slowakije)

Een mannetje natuurlijk. Keurig gecoiffeerde mohawk, armen onder de inkt en veel bravoure. Al enige tijd - Oranje verschalkte hem nog in de tweede ronde op het WK 2010 - by far de beste voetballer van Slowakije. En dan mag je spatjes hebben. Zeker als je doelpunten als deze maakt: