Puntenfinish Verstappen in Bakoe, Rosberg terug op hoogste trede

Behalve de leider in het WK zal geen coureur met pretogen terugkijken op de grand prix van Europa. Ook niet Max Verstappen.

Nico Rosberg in de binnenstad van Bakoe op weg naar zijn vijfde zege van het seizoen.
Nico Rosberg in de binnenstad van Bakoe op weg naar zijn vijfde zege van het seizoen. Foto AP / Luca Bruno

Nico Rosberg was de beste in Bakoe, maar behalve de leider in het WK zal geen coureur met pretogen terugkijken op de grand prix van Europa. Ook niet Max Verstappen.

Omdat het de eerste keer was dat het Formule 1-circus neerstreek in de Azerbeidjaanse hoofdstad, wist niemand wat te verwachten van de race zondagmiddag. Afgaande op de trainingen en kwalificaties op de nauwe straatjes waar de vangrails zo snel zo dichtbij komen, leek een scenario met daarin veel crashes reëel. Maar niets van dat.

Bakoe, hoe fraai ook hier en daar, leverde geen spektakel. Een uitzondering daargelaten bleken inhaalacties louter obligaat uitvoerbaar aan het einde van het extreem lange rechte stuk. Het gelegenheidscircuit in de havenstad bleek te rechttoe-rechtaan: nauwelijks uitdagende bochten waarin het verschil kon worden gemaakt en veel delen waar het vooral om topsnelheid ging. Max Verstappen won uiteindelijk één plekje ten opzichte van zijn startpositie: hij werd achtste.

“Dat had ik niet verwacht, dus dat stemt me tevreden. Op het einde liep ik ook nog enorm in op Ricciardo. Qua snelheid moet je jezelf toch vergelijken met je teamgenoot en dat zat vandaag wel goed. Je wil altijd verder vooraan eindigen, maar dat was vandaag niet mogelijk. We hebben er het maximale uitgehaald.” - Max Verstappen op zijn website.

Niet aangevallen

De achtste grand prix van het seizoen zal de boeken in gaan als weinig, of helemaal niet memorabel. Rosberg, gestart vanaf pole position, reed van start tot finish aan de leiding en werd precies nul keer aangevallen door de concurrentie. Die kon immers niet lekker uit de voeten in Bakoe.

Ferrari en Red Bull kwamen er tekort, terwijl Lewis Hamilton zichzelf zaterdag tijdens de kwalificatie al uitschakelde. De winnaar van de laatste twee grands prix crashte en startte pas vanaf de tiende plek vanuit waar hij geen directe bedreiging was voor teamgenoot en rivaal Rosberg. Bovendien kampte de regerend wereldkampioen zoals al vaker dit jaar tijdens de race met technische malheur.

Perez opnieuw uitstekend

Datzelfde gold voor Max Verstappen. Natuurlijk; een zege behoorde niet tot de reële verwachtingen maar na een sterk optreden vorige week in Canada mocht toch gehoopt worden op een spannende opmars richting misschien wel het podium.

Daarvoor had Red Bull Racing dan wel wat hulp nodig van buitenaf. Bijvoorbeeld crashes van concurrenten en bijbehorende safety car-situaties waarin de race tijdelijk wordt geneutraliseerd. Maar niets van dat dus.

Dat Sergio Perez in de met bescheiden budget gebouwde Force India de Red Bull van Daniel Ricciardo en de Ferrari van Kimi Raikkonen verschalkte, is even knap van de Mexicaan als licht beschamend voor die zogeheten topteams. Voor de uitstekend rijdende Mexicaan betekende het, na Canada vorige week, zijn tweede podiumplek van het seizoen.

Verstappen forceert

Verstappen ging al vroeg naar binnen voor zijn eerste pitstop in een poging toch iets te forceren. Uiteindelijk maakte hij halverwege de race al zijn tweede stop en zag zijn opmars stagneren op plek acht: goed voor precies 4 WK-punten. Maar daar had het lang niet op geleken.

In de allerlaatste ronden leverde de afwijkende bandenstrategie plots toch nog wat extra’s op toen de Williams van Felipe Massa opeens heel dichtbij kwam en een makkelijke prooi bleek. In de laatste omloop werd ook Nico Hulkenberg nog even ingepakt: geen heroïsche opmars naar het podium, wel vier punten erbij in de WK-stand.

In dat klassement loopt Rosberg, die een voorsprong van 43 punten in de afgelopen races zag teruglopen tot slechts 9 op Hamilton, weer wat uit op zijn rivaal.

De bepalende momenten: hoe de race zich ontvouwde

gp-banner_bakoe

De GP van Europa, zoals de achtste race van het seizoen officieel heet, wordt verreden op een echt stratencircuit in de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe. WK-leider Nico Rosberg (Mercedes) start vanaf pole position. Teamgenoot en winnaar van de laatste twee grands prix Lewis Hamilton komt vanaf de tiende plek. Max Verstappen (Red Bull Racing) start één plek voor hem.

 • De start verloopt wonder boven wonder zonder grote calamiteiten. Bijna iedereen zonder brokken of stunts door de eerste ronde heen gekomen. Max Verstappen pakt een plekje en ligt nu op plek 8. Rosberg leidt, voor Daniel Ricciardo (Red Bull) en Sebastian Vettel (Ferrari.) Hamilton nog tiende.

 • Vijf ronden onderweg en Max Verstappen moet tegenslag incasseren. Valtteri Bottas (Williams) pakt de Nederlander aan het einde van het rechte stuk, Verstappen laat ruimte om een botsing te voorkomen en Hamilton profiteert door ook direct voorbij Max te steken. De Nederlander kiest direct voor een aangepaste pitstopstrategie.
  Twitter avatar VerstappenNL Max Verstappen After six laps Verstappen pits for the first time and switches to the soft tyres. He rejoins on P18. The only way is up! #EuropeanGP

  Vooraan pakt Vettel P2 van Ricciardo, die het voorbeeld van teammaat Verstappen volgt en ook de pit in duikt. Nu Kimi Raikkonen (Ferrari) en de in uitstekende vorm verkerende Sergio Perez (Force India) achter Vettel.

 • Het eerste kwart van de race zit erop en Rosberg onbedreigd aan de leiding. Zijn enige vijand is hijzelf of de betrouwbaarheid van zijn materiaal vanmiddag. Verstappen nu op de 12e plek, Hamilton is Bottas voorbij en ligt nu 4e. De top zes is nog niet binnen geweest voor een eerste pitstop: Rosberg, Vettel, Perez, Hamilton, Bottas en Nico Hülkenberg (Force India).
 • Ronde 20 van 51 gehad en Hamilton is naar binnen gekomen voor nieuwe banden. Kan hij op dit setje de race uitrijden? De wereldkampioen komt terug op de baan vlak voor Verstappen, die terug is in de punten op plek 10. Ook Perez heeft nieuw rubber gehaald. Rosberg nog steeds comfortabel aan de leiding in een race die tot nu toe weinig actie biedt. Spektakel van Felipe Nasr in de Sauber:
 • Halverwege de race en Max Verstappen is al voor de tweede keer in de pit geweest. Hij kan de race uitrijden op zijn nieuwe setje banden. Datzelfde geldt voor teammaat Ricciardo. Max nu wel teruggevallen tot P17: hij moet hopen op een safety-car situatie waarbij de rest van het veld nog wel naar binnen zal duiken. Maar de race op het stratencircuit van Bakoe verloopt tegen de verwachtingen in vooralsnog zonder crashes. Rosberg op P1 nog steeds, dan Raikkonen, Vettel, Perez en Hamilton die de top vijf compleet maken.
 • En zo zit je opeen op tweederde van de 51 af te leggen ronden zonder dat iets noemenswaardigs gebeurt. De eerste grand prix op de straatjes daar in Bakoe dreigt er een te worden om snel te vergeten: waar het om de knikkers gaat, vindt geen strijd plaats. Rosberg, Vettel, Raikkonen kleurloos richting podium. Max Verstappen inmiddels wel terug opgeklommen tot in de punten op P10 maar tenzij er uitvallers komen lijkt dat voorlopig het hoogst haalbare. Hamilton’s Mercedes beschikt inmiddels niet meer over vol vermogen:
  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 UPDATE: @LewisHamilton experiencing de-rates (lower than maximum electrical deployment) #F1 #EuropeGP #F1Baku
 • Laatste 10 ronden: Rosberg heeft 18 seconden op Vettel, die 7 seconden op Raikkonen heeft. Verstappen nog steeds tiende, met 10 tellen achterstand op de Williams van Felipe Massa. Boeiendste moment van de afgelopen fase: Lewis Hamilton die probeert zijn mankement te verhelpen middels ettings op zijn stuurtje, maar via de boordradio mag volgens de regels geen advies worden gegeven. Dit tot grote ergernis van Hamilton:
  Twitter avatar Kokuil Louis Dekker Hoogtepunt van saaie race is boordradio van Lewis Hamilton, die een technisch probleem heeft (maar niet mag praten) https://t.co/YDm9RaBqMU

 • Gaat Max nog een plekje winnen? De Nederlander wint nu plots veel tijd op Massa en P9 is plots binnen handbereik. Dat zou Max direct achter teammaat Ricciardo brengen.
 • FINISH: Nico Rosberg wint relatief eenvoudig in Bakoe. Max Verstappen pakt in die laatste ronden niet alleen nog Massa, maar ook Hulkenberg nog. Max dus achtste en scoort dus 4 punten voor de stand in het WK. Sebastian Vettel wordt tweede, Sergio Perez knap voor de tweede keer op rij derde.

Uitslag grand prix in Bakoe:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 51 ronden
2. Sebastian Vettel (Ferrari) +16,7 sec
3. Sergio Perez (Force India) +25,3
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) +33,1
5. Lewis Hamilton (Mercedes) +56,3
6. Valtteri Bottas (Williams) +1.01,9
7. Daniel Ricciardo (Red Bull) +1.09,2
8. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) +1.10,7
9. Nico Hülkenberg (Force India) +1.17,7
10. Felipe Massa (Williams) +1.25,4

Stand in het WK na 8 van de 21 races:

1. Nico Rosberg 141 pnt (+25)
2. Lewis Hamilton 117 (+10)
3. Sebastian Vettel 78 (+18)

6. MAX VERSTAPPEN 50 (+4)