‘Opgepakte terreurverdachten familie broers El Bakraoui’

Twee mannen die vrijdagnacht in Brussel werden gearresteerd, zouden verwant zijn aan de broers die zich in maart in Brussel opbliezen.

Een agent patrouilleert in Brussel.
Een agent patrouilleert in Brussel. Foto Francois Lenoir / Reuters

Twee van de drie personen die in de nacht van vrijdag op zaterdag in Brussel werden opgepakt op verdenking van terrorisme zijn familie van Ibrahim en Khalid el Bakraoui. Dat melden verschillende Belgische media zondag. De gebroeders El Bakraoui bliezen zichzelf op verschillende locaties op tijdens de aanslagen in Brussel.

Eén van het drietal, Jawad B., zou een volle neef van de broers zijn. Moustapha B. is volgens de Vlaamse publieke omroep VRT een oom van de twee. Het Federaal Parket van België heeft de familiebanden nog niet bevestigd.

Jawad B. heeft net als zijn neef Ibrahim el Bakraoui een crimineel verleden. In 2010 waren de twee betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel, waarbij geschoten werd met een kalasjnikov. B. bestuurde de vluchtauto en werd veroordeeld tot zes jaar celstraf.

Bij een grote politieactie in de nacht van vrijdag op zaterdag werden twaalf mensen opgepakt. Een dag later werden negen van hen weer vrijgelaten. De drie die nu nog vastzitten, Samir C., Moustapha B. en Jawad B., worden verdacht van “poging tot moord in een terroristische context” en “deelname aan de activiteiten van een terroristische groep”.

Volgens de Belgische politie waren er concrete aanwijzingen voor op handen zijnde aanslagen, waaronder tijdens de EK-wedstrijd België-Ierland die zaterdag gespeeld werd, op het Rogierplein in Brussel waar een fanzone is. In zestien gemeenten op veertig plekken deed de politie huiszoekingen. Daarbij werden geen explosieven of wapens aangetroffen.

Premier Charles Michel sprak zaterdag over de Belgische strijd tegen terrorisme:

“We zijn extreem waakzaam, we houden de situatie ieder uur in de gaten en we zullen vastberaden de strijd tegen extremisme, radicalisering en terrorisme voortzetten.”