Nieuwe burgemeester Rome: onervaren, maar helemaal anders

Nieuwe burgemeester De advocate die Rome gaat besturen, is onervaren, maar belooft ‘moed en eerlijkheid’.

AP

Rome heeft een schuld van 12 miljard euro, lijdt onder een deels onwillig, deels incompetent en deels corrupt ambtenarenapparaat, en kampt met enorme praktische problemen op het gebied van bijvoorbeeld afvalverwerking en wegonderhoud. Dit komt allemaal op het bord te liggen van een relatief onervaren advocate, Virginia Raggi, 37.

Haar belangrijkste troefkaart is “de puinhoop die de [andere] partijen er in Rome van gemaakt hebben”, schrijft de Corriere della Sera. Dat zij nog niet had aangekondigd wie haar wethouders zullen zijn, dat ze in haar CV niet helemaal transparant was in het werk dat ze als civiele jurist heeft gedaan, dat er vraagtekens zijn over de rol van een team van vier dat haar moet helpen bij de belangrijkste beslissingen, dat vonden veel Romeinse kiezers veel minder belangrijk dat haar belofte van een grote schoonmaak in de Italiaanse hoofdstad. Zondagmorgen twitterde ze: “Vandaag zijn er twee eigenschappen nodig: eerlijkheid en moed.” Waarbij ze in het woord moed, coraggio in het Italiaans, als altijd haar naam opnam: coRAGGIo.

Twitter avatar virginiaraggi Virginia Raggi Oggi servono due qualità: l’onestà e il #coRAGGIo.
- Sandro Pertini https://t.co/OYF7mZ5fqV

Raggi was van 2013 tot 2015, toen er nieuwe verkiezingen werden uitgeschreven, gemeenteraadslid in Rome voor de Vijfsterrenbeweging (M5S) van Beppe Grillo. Ze heeft zich daar leren kennen als een tegenpool van de 67-jarige Grillo: ingetogen, met aandacht voor details, precies op het pietluttige af. Toen M5S voorverkiezingen hield om te bepalen wie de kandidaat zou worden voor het burgemeesterschap, won zij die, met 45,5 procent van de stemmen. Overigens waren dat maar 1.764 stemmen: van de 9500 Romeinen die zich als lid van M5S hadden ingeschreven hadden er maar ruim 3800 meegestemd.

'Rome is jarenlang verkracht door slecht beleid'

Raggi had de steun van prominente partijleden. Ze heeft in de campagne voor de eerste ronde van de verkiezingen maar aan één debat willen meedoen, op de tv-zender Sky. Ze bleek het goed te doen voor de camera, ook al omdat ze haar antwoorden en one-liners goed had voorbereid. Haar belangrijkste belofte is dat ze “het imago wil herstellen van een stad die jarenlang is verkracht door slecht beleid.”

Waar in de eerste ronde al duidelijk was geworden dat ze veel kiezers heeft weten te overtuigen, bleven de meeste kranten hun twijfels houden. La Repubblica schreef aan de vooravond van de tweede ronde: “Deze verkiezingen vertellen ons dat het nooit geregeerd hebben en het bestuursapparaat niet kennen geen gebrek of een lacune is, maar een voordeel en een garantie, zo groot is de woede jegens de traditionele partijen.” De krant toonde zich ronduit sceptisch. De kiezers zijn net als vliegtuigpassagiers die de vertragingen, de hoge ticketprijzen en het luxeleven van de piloten zat zijn en de macht overnemen, schreef de hoofdredacteur in een commentaar. Maar dan. Wie brengt hen naar hun bestemming? “Dan staat er een jong meisje op dat toegeeft: ‘Ik heb geen enkele ervaring, heb geen diploma, maar ik ben een serieus en beschaafd iemand en ik heb er steeds van gedroomd om een vliegtuig te besturen.’”

Eigenlijk weet niemand nog precies wat hij aan Raggi heeft. Maar zij biedt hoop, perspectief. Veel van de mensen die op haar hebben gestemd, zeggen zich bewust te zijn van haar onervarenheid. Maar voor hen was de scepsis over de belofte van beterschap van de andere partijen groter dan de scepsis over het vermogen van Raggi om Rome op orde te brengen.