NRC tipt: Slowakije - Engeland

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? NRC geeft elke dag een tip. Vandaag: Slowakije – Engeland, vooral om te kijken of het jongste EK-team Engeland wel ervaren genoeg is.

Illustratie Pepijn Barnard

Vooraf werd Engeland gezien als een van de favorieten van dit EK. Maar kan je dat wel verwachten van het jongste team dat meedoet? Engeland is gemiddeld 25,4 jaar oud en dat is eigenlijk net te jong om een eindtoernooi te winnen.

Ga de winnaars van de afgelopen zes toernooien maar eens langs. Het Braziliaanse elftal was gemiddeld 26,3 toen het in 2002 wereldkampioen werd. Het verrassende Griekenland was tijdens het EK 2004 gemiddeld 28,5 jaar oud. Italië in 2006 was nog ouder, gemiddeld 29 jaar oud. En Spanje, het land dat drie keer op rij een eindtoernooi won was ook elke keer net iets ouder: EK 2008 26,1, WK 2010 26,9 en EK 2012 26,6.

Engeland is niet alleen jong, maar ook behoorlijk onervaren. Twaalf van de 23 spelers waren er nog niet bij tijdens WK 2014. Meest illustratief is natuurlijk aanvaller Jamie Vardy. Afgelopen seizoen was hij de sensatie bij kampioen Leicester City met 24 doelpunten. In 2014 dacht niemand in Engeland aan Vardy, hij speelde toen met Leicester City nog in de eerste divisie. En wat te denken van Dele Alli. De middenvelder van Tottenham Hotspur speelde tot nu toe alle minuten op dit EK. In 2014 maakte hij zijn minuten nog in de League One, het derde niveau in Engeland. Marcus Rashford dan, het grote talent van Manchester United was nog maar zestien in 2014 en speelde bij Engeland onder 18 niet eens altijd.

Is het dus ondenkbaar dat Engeland écht favoriet is voor dit EK? Nee toch niet, er is best een beetje hoop. De winnaar van WK 2014, Duitsland, was gemiddeld 25,7, maar iets ouder dan dit Engeland.

Lees over de roots van Rashford : De Engelsen rekenen op hun jonge ster

Situatie groep B

1. Engeland 2 – 4 (doelsaldo +1)
2. Wales 2 – 3 (doelsaldo 0)
3. Slowakije 2 – 3 (doelsaldo 0)
4. Rusland 2 – 1 (doelsaldo -1)

Engeland heeft aan een gelijkspel genoeg om zeker te zijn van de achtste finales. Wales en Slowakije doen er goed aan om minstens een punt te halen, de vier beste nummers drie gaan ook door naar de achtste finales. Zelfs Rusland heeft daarom nog kans, maar dan moet het wel met ruime cijfers winnen van Wales.