NRC tipt: Zweden - België

EK Welke EK-wedstrijden mag je echt niet missen? Vandaag de laatste tip van NRC: Zweden – België, het meest Nederlandse duel van dit EK.

Illustratie Pepijn Barnard

België en Zweden zijn de meest Nederlandse ploegen op dit EK. Zweden heeft met zeven spelers de meeste ex-eredivisiespelers in de selectie, België volgt met vijf. Hoe gaat het met deze twaalf spelers?

Zweden:

Zlatan Ibrahimovic

AFP

Zlatan Ibrahimovic en John Guidetti. AFP

Toen hij nog voor Ajax speelde zei Cruijff eens over Ibrahimovic: “Hij heeft een goede techniek voor een slechte voetballer, en een slechte techniek voor een goede voetballer.” Maar Ibrahimovic groeide uit tot een van de beste spitsen van de wereld. Hij nam afgelopen seizoen afscheid bij Paris Saint-Germain, zijn nieuwe club is nog onbekend. Manchester United zou de voornaamste gegadigde zijn.

John Guidetti
Hij was als huurling van Manchester City de held van Feyenoord in het seizoen 2011/2012, met twintig doelpunten in 23 wedstrijden. Hij ging terug naar Manchester City, maar brak daar, mede door blessures, niet door. Inmiddels is hij blessurevrij, maar de grote vorm is er nog niet. Guidetti speelt nu voor Celta da Vigo in Spanje, hij speelde daar afgelopen seizoen 35 wedstrijden (7 doelpunten).

Marcus Berg
Pas de afgelopen paar seizoenen is Berg weer de koele afmaker die hij van 2007 tot 2009 was bij FC Groningen. Na zijn overstap in 2009 naar het Duitse HSV happerde de doelpuntenmachine, ook een rentree in de eredivisie bij PSV werd niet bepaald succesvol. Berg speelt nu voor de Griekse topclub Panathinaikos, waar hij weer regelmatig zijn doelpuntje meepikt (vijftien stuks afgelopen seizoen)

Pontus Wernbloom
Misschien ben je de hardwerkende middenvelder een beetje vergeten na zijn vertrek bij AZ begin 2012. Sindsdien is Wernbloom een gewaardeerde kracht bij de Russische topclub CSKA Moskou.

Oscar Hiljemark

Reuters

Andreas Granqvist. Reuters

De middenvelder brak uiteindelijk niet echt door bij PSV. Hij had in het kampioensjaar 2015 spelers als Wijnaldum en Guardardo op zijn plek staan. Hiljemark wist afgelopen seizoen degradatie maar net te ontlopen bij het Italiaanse kerkhof Palermo (zeven trainers in één seizoen).

Andreas Granqvist
De verdediger heeft na zijn jaren bij FC Groningen mooie jaren gehad bij het Italiaanse Genoa. Inmiddels speelt Granqvist alweer drie seizoenen bij het Russische FK Krasnodar.

Andreas Isaksson
Er waren altijd twijfels over de Zweedse keeper in zijn vier seizoenen bij PSV. Vooral in de lucht en aan de bal was hij kwetsbaar. Inmiddels is hij alweer jaren eerste keeper bij de Turkse subtopper Kasimpasa.

België:

Jan Vertonghen

AFP

Jan Vertonghen. AFP

Na een huurperiode bij RKC Waalwijk en vier seizoenen bij Ajax is Jan Vertonghen inmiddels tot vaste waarde uitgegroeid bij Tottenham Hotspur, afgelopen seizoen de nummer twee in Engeland.

Thomas Vermaelen
Kan zich qua clubs bijna meten met Zlatan Ibrahimovic. Vermalen vertrok eerst naar Arsenal en speelt nu alweer twee seizoenen bij FC Barcelona. Helaas komt hij, mede door veel blessureleed, niet zo vaak in actie.

Toby Alderweireld
De verdediger speelde maar liefst zes seizoenen bij Ajax. Daarna wist hij bij Atlético Madrid geen basisplaats te veroveren onder Diego Simeone. Na een sterke huurperiode bij Southampton nam Tottenham Hotspur hem over. Daar speelde Alderweireld afgelopen jaar een prima seizoen.

Moussa Dembele

AFP

Dries Mertens. AFP

Bij Willem II en AZ was Dembele nog een beweeglijke aanvaller. Bij zijn volgende club Fulham werd hij al vaker middenvelder. En dat is hij ook sinds 2012 bij Tottenham Hotspur. Een gewaardeerde kracht bij de nummer twee in de Engelse competitie afgelopen seizoen.

Dries Mertens
Altijd dachten critici dat Mertens te klein zou zijn. Bij AGOVV, FC Utrecht en PSV bewees hij het tegendeel, maar de Serie A? Met al die messcherpe verdedigers, daar was Mertens toch echt te klein voor? Niet dus, de beweeglijke buitenspeler maakte afgelopen seizoen bij Napoli vijf doelpunten en gaf vijf assists bij de nummer twee van Italië.